Gå tilbake til:
Du er her:
Pressemelding

Nr. 54/19
Bergen, 24. oktober 2019

Lørdag 26. oktober er det 40 år siden Bryggen ble innskrevet på UNESCOs verdensarvliste. Jubileet feires med flere aktiviteter på Bryggen.

Unik, sjelden og gammel

Verdensarvstedet Bryggen er nr. 59 på verdensarvlisten og dermed en av de første verdensarvstedene som ble innskrevet, under kriterium iii): "være unik, veldig sjelden, eller av høy alder" (“be unique, extremely rare, or of great antiquity”).

- Bergen uten Bryggen er umulig å tenke seg. Bryggen er Bergens DNA, og det er med stolthet vi feirer 40 år på verdensarvlisten, sier leder for Verdensarvrådet, ordfører Marte Mjøs Persen.

Program for lørdag 26. oktober

Verdensarvstedet Bryggen inviterer til jubileumsseminar, som arrangeres sammen med verdensarvstedet Urnes Stavkirke, også 40 år på lørdag og nr. 58 på verdensarvlisten.

  • Verdensarvkoordinator Hege Bakke-Alisøy inviterer til Verdensarvvandring på Bryggen klokken 16.30. Oppmøte på Nikolaikirkeallmenningen
  • Riksantikvar Hanna Geiran foretar offisiell avduking av UNESCO plakett på veggen til Holmegården klokken 16.00
  • Snik-kikk i utstillingen Under Jorden i Bryggen Museums nye utstilling og kom nært på Bergen og Vestlandets middelaldermenneskers liv og hverdag. Åpent 11.00-18.00. Omvisning klokken 16.00 og 17.00
  • Bryggens besøkssenter holder åpent klokken 10.00-14.00. Informasjon om istandsettingen av Bryggen. Visning av tradisjonelt verktøy som i sin tid ble brukt ved oppføringen og som også brukes i restaureringsarbeidet i dag.
  • Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene holder åpent 11.00-15.00. Her kan bergenserne tre inn i hanseatenes unike forsamlingsrom og la seg begeistre av Bergens storhetstid.

Middelalderuken 2019

Fra 26. oktober til 3. november vil i tillegg en rekke aktiviteter knyttet til middelalderen finne sted i Bergen i regi av Middelalderklyngen: Middelaldermusikk i Mariakirken, Debatt i Litteraturhuset om Bryggens betydning i dag og seminarer i regi av Universitetet med mer.

Hele programmet ligger på: www.bergen.kommune.no/byantikvaren

Verdensarvkoordinator Hege Bakke-Alisøy, mobil 408 03 374