Gå tilbake til:
Du er her:
Pressemelding

Nr. 147/20
Bergen, 28. desember 2020

Brannvesenet oppfordrer til å til å være svært forsiktig ved bruk av fyrverkeri. Både bakkefyrverkeri og stjerneskudd kan gi alvorlige skader ved feil bruk.

I forbindelse med nyttårsaften i fjor fikk elleve personer i Norge øyeskader etter bruk av fyrverkeri. Beskyttelsesbriller reduserer risikoen for øyeskader betraktelig.

Ikke glem at også små og store tilskuere må beskytte øynene med slike briller.

Se gode råd for bruk av fyrverkeri lengre nede.

Generelle bestemmelser for bruk av fyrverkeri

I henhold til politivedtekt for Bergen kommune av 22.02.1999, er det forbudt å brenne av fyrverkeri, herunder raketter, krutt eller eksplosive gjenstander av enhver art, på, utover eller i umiddelbar nærhet av offentlig sted uten samtykke fra politiet. I Norge er det totalforbud mot å skyte opp raketter med styrepinne. Bruk av nødraketter er alltid forbudt utenom reelle nødsituasjoner.

Tillatt nyttårsaften mellom 18.00 og 02.00

Bruk av fyrverkeri er bare tillatt på nyttårsaften mellom klokken 18.00 og 02.00. Forutsetningen er at fyrverkeri, uansett klasse, ikke skal avbrennes dersom det kan oppstå fare for brann eller personskade.

Fyrverkeriforbud i den tette trehusbebyggelsen

I 2016 vedtok bystyret i Bergen en ny lokal forskrift som innebærer forbud mot bruk av fyrverkeri i og i nærheten av de tette trehusområdene i Bergen.

Forbudet mot bruk av fyrverkeri i de tette trehusområdene gjelder hele året. 

Beboere i sentrum og andre som har anledning til det kan få med seg det kommunale nyttårsfyrverkeriet som skytes opp over Vågen ved midnatt. Det oppfordres til å få med seg nyttårsfyrverkeriet fra der en er, og ikke
samles i store grupper. Husk å holde avstand. 

10 gode råd om bruk av fyrverkeri

  1. Forbered fyrverkerioppskytingen i god tid og finn et egnet sted.  
  2. Les bruksanvisningen nøye før bruk.
  3. Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadet.
  4. Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte.
  5. Bruk beskyttelsesbriller og tennstav.
  6. Bøy deg aldri over fyrverkeri som er tent på. Når du har tent lunta, bør du raskt snu ansiktet vekk og komme deg på trygg avstand.
  7. Ikke tenn fyrverkeriet på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk.
  8. Hold god avstand fra oppskytingen.
  9. Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen.
  10. Ubrukt eller defekt fyrverkeri kan kun returneres til forhandler. Brannvesen, politi eller gjenvinningsstasjoner tar ikke imot dette.

Vakthavende sjef nyttårsaften, Bjørn Næs: 90 58 87 20