Gå tilbake til:
Du er her:
Pressemelding

Nr. 138/21
Bergen, 14. desember 2021

Det er ledige timer for vaksinering, og kommunen åpner nå opp for at flere kan få vaksine.

Folkehelseinstituttet (FHI) beregner i et foreløpig scenario at det om tre uker kan bli opp mot 90 000 - 300 000 smittetilfeller per dag, og regjeringen offentliggjorde i går strengere nasjonale tiltak for å bremse smittespredningen. 

- Vaksine er vårt viktigste og mest kraftfulle verktøy i møte med pandemien. Dette gjelder like mye nå som før. Derfor vil jeg på det sterkeste anbefale alle å takke ja til tilbudet om vaksinering, enten det er første, andre eller tredje dose. Du beskytter deg selv, de rundt deg og de du er glad i, sier byrådsleder Roger Valhammer. 

- FHIs scenario medfører at vi i Bergen risikerer å få inntil 15.000 smittede om dagen, dersom tiltak ikke bremser pandemien. Det vil være svært alvorlig. Helsetjenestene og kommunens TISK-tjenester er allerede sterkt presset så vi er helt avhengige av at innbyggerne nå følger de nye tiltakene og at alle som har muligheten til det tar vaksine, sier byråd for eldre, helse og frivillighet, Beate Husa. 

Oppfriskingsdose for risikogrupper

Bergen kommune åpner nå for at innbyggere i alderen 18 til 44 med høy risiko for alvorlig forløp av covid-19, kan registrere seg i digitalt skjema på kommunens nettsider når det er minst 4,5 måneder siden de tok den andre vaksinedosen. Dette gjelder innbyggere med følgende sykdommer eller tilstander: 

  • Organtransplantasjon
  • Immunsvikt
  • Hematologisk kreftsykdom siste fem år
  • Annen aktiv kreftsykdom, pågående eller nylig avsluttet behandling mot kreft (spesielt immundempende behandling, strålebehandling mot lungene eller cellegift)
  • Nevrologiske sykdommer eller muskelsykdommer som medfører nedsatt hostekraft eller lungefunksjon (for eksempel ALS og cerebral parese)
  • Downs syndrom
  • Kronisk nyresykdom eller betydelig nedsatt nyrefunksjon

Drop-in for ansatte innen helse, barnehage og skole 

På førstkommende lørdag, 18. desember, blir det en egen drop-in-dag for ansatte i barnehager, skoler og i helse- og omsorgstjenestene i Sentralbadet klokken 10.00 til 16.00. For å benytte dette drop-in-tilbudet må man være fylt 18 år, og det må ha gått minst 4,5 måneder siden andre vaksinedose ble satt. 
- Vi minner om at kan bli ventetid ved drop-in-vaksinering. Vi oppfordrer derfor alle til å kle seg etter værforholdene i tilfelle det blir kø utenfor vaksinasjonssenteret. Ta med ferdig utfylt drop-in-skjema som blir lagt ut på våre nettsider, sier leder for vaksinasjonsprosjektet, Elisabeth Engelsen. 

Vil ha flere eldre 

Bergen kommune oppfordrer innbyggere som har fått tilbud om koronavaksine til å bestille time så raskt som mulig. Kommunen får ekstra doser før jul, har god kapasitet og mange ledige timer i vaksinestasjonene Sentralbadet og Åsanehallen. Se hvilke grupper som kan få vaksine
- Hittil har cirka 74 prosent av alle innbyggere over 65 år i Bergen mottatt oppfriskningsdose. Vi håper at enda flere melder seg for oppfriskningsdose for å styrke beskyttelsen mot alvorlig sykdom grunnet covid-19, sier leder for vaksinasjonsprosjektet, Elisabeth Engelsen. 

Flere i den eldste aldersgruppen har gitt tilbakemelding på at de ønsker å motta vaksinen i egen bydel. Regjeringen har informert om at apotekene skal kunne bistå kommunene med vaksineringen.
- Vi vil se på mulighetene for at også apotek kan vaksinere mot covid-19 i Bergen kommune. Vi venter på nødvendige avklaringer fra nasjonale myndigheter for hvordan dette kan gjennomføres. Vi håper at et slikt tilbud i apotekene kan bidra til vi når ut til enda flere blant dem over 65 år, sier Engelsen. 

Nasjonale myndigheter reduserte minimumsintervallet mellom andre vaksinedose og oppfriskningsdosen fra 5  til 4,5 måneder på gårsdagens pressekonferanse. Dette betyr at enda flere over 45 år vil få oppfriskningsdose før jul. På kommunens nettsider er det digitale skjemaet for timebestilling oppdatert, slik at innbyggerne med rett på oppfriskningsdose kan registrere seg når det er 4,5 måneder siden de fikk dose 2. 

Leder for vaksinasjonsprosjektet, Elisabeth Engelsen, tlf. 408 19 639
Politisk rådgiver for Beate Husa, Jon Olav Økland, tlf. 986 75 840