Gå tilbake til:
Du er her:
Pressemelding

Nr. 101/22
Bergen, 22. september 2021

Bergen kommune nærmer seg sluttfasen på massevaksineringen mot covid-19. Kapasiteten i de kommunale vaksinestasjonene blir kraftig redusert etter fredag 8. oktober.

Endringene i tilbudet er i tråd med signalene fra regjeringen som ønsker at kommunene i stor grad skal være ferdig med vaksineringen mot covid-19 i løpet av uke 40. 

Trenger fortsatt 23.000 for å nå 90 prosent vaksineandel

– Vi har en viktig melding til alle som har ventet på å vaksinere seg: Nå gjelder det å benytte tilbudet mens vi ennå har det. Vi trenger fortsatt at om lag 23.000 innbyggere fullfører vaksineringen for å kunne nå målet om at 90 prosent av den voksne befolkningen skal ha fullvaksinert seg, sier helsebyråd Beate Husa.

- Vi oppfordrer alle som har nådd minimumsintervallet på fire uker og ennå ikke har tatt dose to, om å registrere seg for time, møte på drop-in eller bestille time via koronatelefonen så raskt som mulig. Det vil også være mulig å få første dose for dem som ikke har kommet i gang ennå, sier prosjektleder for vaksinasjonsprosjektet, Elisabeth Engelsen. 

Over 80 prosent av innbyggerne i Bergen over 18 år er nå fullvaksinerte. 20 339 innbyggere (8,7 prosent) er delvaksinerte og har dermed ikke fått dose to. Ikke alle i denne gruppen skal ha en dose til da noen har hatt covid-19, mens andre kanskje har fått en vaksinedose i utlandet.  

Her kan du få vaksine

Det er drop-in og timebestilling for voksne i inneværende uke og i neste uke, deretter er planen at det kun vil være mulig for voksne å få vaksine ved å bestille time. Denne uken er siste uke med drop-in-tilbud basert på byområde for barn i alderen 12-15 år. Neste uke vil drop-in-tilbudet for denne gruppen være tilgjengelig for barn fra alle byområder. 

Se vaksinasjonstilbudet for uke 38, 39 og 40. 

Disse vil få vaksine fremover

I uke 41 til 43 (11.–31. oktober) vil vaksinetilbudet i all hovedsak være forbeholdt voksne med alvorlig svekket immunforsvar som har rett på tredje dose. Fra og med 1. november tilbyr kommunen andre vaksinedose til unge født i 2004 og 2005. I tillegg vil alle som tar første dose i slutten av september og starten av oktober, få tilbud om andre dose i november. Barn som fyller tolv år i tiden fremover, vil også få tilbud om å ta vaksine fra 1. november.   

Nødvendig med to doser

Bergen kommune vaksinerer med de likeverdige mRNA-vaksinene Comirnaty (BioNTech og Pfizer) og Spikevax (Moderna). 

– Erfaringene har vist at virkningen er like god om det bare blir brukt én type vaksine eller om en kombinerer disse to mRNA-vaksinene. Det er viktig at de som skal ha to doser, tar begge vaksinedosene for å oppnå høy og langvarig beskyttelse mot alvorlig sykdom, sier Kjell Haug, assisterende smittevernoverlege. 

Tirsdag informerte FHI om at Storbritannia endrer innreisereglene sine fra 4. oktober til å gjelde alle som er vaksinert med to godkjente doser koronavaksine. 
- Vi håper at denne endringen fører til at enda flere innbyggere nå velger å motta andre vaksinedose, sier Haug. 

Kommer tilbake med informasjon om influensavaksinering

Kommunen jobber med planleggingen av vaksinering mot sesonginfluensa. Det vil bli informert om dette straks opplegget er klart. Kommunen forventer å få vaksinene tildelt i uke 42.

Politisk rådgiver for Beate Husa, Jon Olav Økland, tlf. 986 75 840.
Prosjektleder for vaksinasjonsprosjektet, Elisabeth Engelsen, tlf. 408 19 639.
Assisterende smittevernoverlege Kjell Haug, tlf. 901 03 895.