Gå tilbake til:
Du er her:
Pressemelding

Nr. 18/2020
Bergen, 01. mars 2020

Helsemyndighetene i Bergen oppfordrer alle innbyggere til å bidra til å unngå spredning av smitte når hverdagen begynner igjen på mandag.

Søndag 1. mars er det bekreftet at ytterligere én person i Bergen er smittet med koronavirus. Dermed er det totalt seks personer i Bergen som har fått påvist smitte. I overkant av 70 personer i Bergen er nå satt i hjemmekarantene fordi de er syke, er nærkontakter av personer som er syke eller fordi de venter på prøvesvar. I dag er 17 nye personer testet ved Bergen legevakt.

- Jeg oppfordrer alle innbyggere i Bergen til å vektlegge god håndhygiene og holde seg hjemme fra jobb, studier og liknende dersom de er syke, sier lege og etatsdirektør i Etat for helsetjenester, Brita Øygard.
- Det er også viktig at alle som kommer hjem fra vinterferie og har vært på ferie i områder med mange smittede, følger rådene som blir gitt, sier Øygard.

Råd til dem som har vært på reise

  • Hvis du har fått luftveisinfeksjon og har vært i områder med mange smittede eller i kontakt med noen som har påvist smitte av koronavirus, kontakt fastlege eller Bergen legevakt på telefon (116117) for å gjøre avtale om oppfølging. Det er viktig at du ringer først for å unngå at du møter opp på venterommet og smitter andre.  

    Følgende områder regnes som områder med vedvarende smitte:
    Fastlands-Kina, Hong Kong, Singapore, Japan, Iran, Sør-Korea og regionene Lombardia, Piemonte, Emilia-Romagna og Veneto i Italia.
     
  • Friske personer som har vært på ferie i et område med spredning av koronavirus, bør følge med på symptomer i 14 dager etter oppholdet og ta kontakt med helsetjenesten ved symptomer.

 

Informasjonstelefonen er åpen i kveld

- Personer som er syke må ringe fastlege eller legevakt, og alle som er friske og lurer på noe, kan finne informasjon på nettsidene til Bergen kommune eller kontakte vår informasjonstelefon om koronaviruset på 55 56 77 00. Siden mange kommer hjem fra vinterferie i dag, holder vi åpen informasjonstelefonen fra klokken 15 til klokken 21 søndag kveld, sier Øygard.
Informasjonstelefonen er også åpen mandag til fredag kl. 0800 – 1530.

 

Vanlig aktivitet kan opprettholdes

Bergen kommune følger råd om koronaviruset fra det nasjonale Folkehelseinstituttet. Det er for øyeblikket ikke gitt råd om å begrense vanlig aktivitet for friske personer. Dette innebærer at barnehager og skoler holdes åpne.
- Skoler og barnehager har fått informasjon om skjerpet fokus på hygiene. Foreldre bør minne barna sine på regler for god håndhygiene og holde barna hjemme fra barnehage og skole når de er syke. Friske barn som har vært i områder med vedvarende smitte, kan gå i barnehage og på skolen som normalt. Ved det minste tegn til feber eller luftveisinfeksjon hos disse barna, skal de holdes hjemme, og legevakten kontaktes for testing. Mål gjerne temperaturen på morgenen ved tvil, sier Øygard.

- Det kan også være lurt å snakke med barna og gi faktabasert kunnskap om sykdommen for å unngå unødige bekymringer, sier Øygard.

Innbyggerne finner mer informasjon på Bergen kommunes nettsider. Her ligger også informasjon på flere språk til foreldre til barn i barnehager og skoler i Bergen.