Gå tilbake til:
Du er her:
Yngre mann triller eldre mann i rullestol. Begge smiler.
GODE SAMTALER: Henrik Løvold har ofte gode samtaler med beboerne på Odinsvei bosenter. Her forteller Kristian en artig historie etter middag.
Bilde: Nina Johnsen

– Endelig gleder jeg meg til å gå på jobb

Henrik Løvold utdanner seg til helsefagarbeider via Menn i helse. Han stortrives i praksis på Odinsvei bosenter. – Jeg har aldri gledet meg til å gå på jobb før. Det gjør jeg nå, sier 30-åringen.

Henrik Løvold (30) er i praksis på Odinsvei bosenter på Nesttun. I 2019 startet Løvold på et komprimert og forutsigbart utdanningsløp for å ta fagbrev som helsefagarbeider, gjennom det nasjonale rekrutteringsprosjektet Menn i helse.

– Tidligere har jeg hatt en rekke ulike jobber og har prøvd mye forskjellig, men jeg har aldri funnet noe som har passet for meg. Nå føler jeg tilhørighet for første gang i yrkeslivet, sier 30-åringen med et smil.

Var skeptisk

Løvold innrømmer at han var skeptisk til å jobbe på sykehjem før han gikk i gang med utdannelsen som helsefagarbeider.

– Jeg visste ikke helt hva jeg gikk til, sier han. 30-åringen ble tatt godt imot av kollegaene ved Odinsvei bosenter.

– Det er mye av årsaken til at jeg trives så godt, sier han. Løvold trekker også frem fine arbeidsdager.

– Jeg går alltid hjem med et smil om munnen. Her treffer jeg eldre mennesker med gode og spennende historier, sier han.

Smilende mann.
TRIVES: Henrik Løvold utdanner seg til helsefagarbeider via Menn i helse. – Jeg har endelig funnet mitt yrke, sier han utenfor Odinsvei bosenter der han er i praksis.
Bilde: Nina Johnsen

Trengte en ny start

30-åringen fra Nattlandsfjellet har vært innom alt fra butikkjobb til salg tidligere.

– Jeg har ikke noe særlig utdannelse, og har derfor tatt de tilbudene jeg har fått i arbeidsmarkedet. Ofte trivdes jeg godt i starten, men etter en periode kjente jeg at dette ikke var noe for meg, sier han.

For seks år siden jobbet Løvold deltid i et bofellesskap. Senere bestemte han seg for at det var på tide med en utdannelse. Han valgte logistikk ved Handelsinstituttet.

– Etterpå fikk jeg ingen relevant jobb. Jeg begynte som selger, men ble etter hvert lei. Da begynte jeg å tenke tilbake på hvor jeg hadde trivdes best. Det var i bofellesskapet, sier han.

Løvold tok kontakt med dem igjen og begynte som ringevikar.

– Samtidig ble jeg tipset av NAV om Menn i helse. Det har gitt meg en ny start, sier han.

Gir trippel gevinst

Menn i helse startet i Trondheim i 2010. Her ble det høstet gode erfaringer, og i 2014 valgte regjeringen å satse nasjonalt for å bidra til økt rekruttering av menn i helse- og omsorgssektoren. Fra tidligere Hordaland fylke deltar kommunene Alver, Askøy, Bergen og Bjørnafjorden. Kjetil Kvidahl, fylkeskoordinator i Vestland for Menn i helse, fremhever at de norske helse- og omsorgstjenestene står overfor betydelige bemanningsutfordringer.

– Det vil derfor være avgjørende å rekruttere arbeidskraft fra begge kjønn, sier han.

Menn i helse gir trippel positiv effekt.

– For den enkelte deltaker har det stor betydning å komme seg ut av NAV og tilbake til arbeidslivet. De får tilbake opplevelsen av å mestre, sier Kvidahl og legger til at hele 92 prosent av deltakerne går fra å motta ytelser fra NAV og over i jobb.

Den andre store effekten er det arbeidsplassen og helsesektoren som nyter godt av.

– Kommunene får flere faglærte menn i helse- og omsorgssektoren. Økt mangfold bidrar til mer komplette og bedre tjenester. Vi ser også at arbeidsmiljøet er bedre når arbeidsstokken blir mer likestilt, sier fylkeskoordinatoren.

Gevinst nummer tre går til samfunnet.

– Utenforskap blir reversert ved at flere menn kommer ut i jobb. Voksne menn bryter barrierer og åpner nye karriereveier. I tillegg blir de voksne forbilder for unge gutter som ser at det er mulig med en utdanning og jobb innen helsesektoren, sier han.

Yngre mann og eldre dame snakker sammen.
GIVENDE: – Yrket er givende. Jeg tror de fleste vil oppleve det like positivt som meg, dersom de bare griper muligheten, sier Løvold.
Bilde: Nina Johnsen

Første kull i Bergen

Da Menn i helse startet opp i tidligere Hordaland fylke i januar 2019 kom det over 120 personer på det første informasjonsmøtet.

– Etter møtet var det over 70 menn som ønsket å komme på intervju, sier Kvidahl.

Av de 70 ble 30 plukket ut til å starte en forpraksis som helserekrutt i tolv uker. Noen kandidater faller fra i løpet av de tolv ukene.

– Det kan skyldes at de finner seg jobb, eller at turnusliv er vanskelig å kombinere med familie. For noen viser det seg rett og slett at de ikke passer til å jobbe innen helse, sier Kvidahl.

De som går videre fra tolv ukers praksis starter i sommerjobb der de har vært i praksis. I høst begynte det en klasse med 22 menn på Åsane voksenopplæringssenter.

– Fantastisk tilbud

Løvold er en del av det første kullet i Bergen som nå er i full gang med både skole og praksis.

– For tolv år siden likte jeg ikke å gå på skolen. Nå er det noe helt annet. Jeg stortrives. Forskjellen er nok at jeg har blitt voksen og innsett at jeg trenger en utdannelse, sier 30-åringen. Han understreker at Menn i helse er et fantastisk tilbud.

– Vi får gjennomført to skoleår på ett år. I tillegg får vi både praksis og sommerjobb. Jeg tror ikke mange menn har tenkt over at denne muligheten eksisterer, sier han.

30-åringen har lagt merke til at mannlige beboere virkelig setter pris på at det kommer menn på jobb.

– Flere har gitt uttrykk for at det er kjekt med mannlige ansatte som de kan snakke med og få hjelp av, sier han.

Anbefaler helsesektoren

Den kommende helsefagarbeideren anbefaler yrket til andre menn.

– Yrket er givende. Jeg tror de fleste vil oppleve det like positivt som meg, dersom de bare griper muligheten, sier han.

På jobb er det viktig for Løvold å sørge for at beboerne får en best mulig dag.

– Jeg hjelper til i stell og er i tillegg sosial med dem. Jeg bidrar slik at de får trene, gå på tur og delta på quiz. Det er bare fantasien som setter grenser.

Løvold har gode samtaler med dem som bor på Odinsvei bosenter.

– I pausene mine setter jeg meg inn for å prate med beboere. Det er mye kjekkere enn å sitte alene på pauserommet, fremhever han. Tidligere har 30-åringen gått lei av jobben i flere andre yrker.

– Det er jeg ikke redd for at skal skje her! Nå har jeg vært her såpass lenge, og jeg har uten tvil funnet mitt yrke. Jeg skal jobbe innen helse i fremtiden, og jeg utdanner meg kanskje videre til sykepleier om noen år dersom jeg får gode nok karakterer til det, avslutter Henrik Løvold.

Om Menn i helse 

  • Startet i Trondheim i 2010.
  • Ble en nasjonal satsing i 2014.
  • KS er prosjekteier. Menn i helse er et samarbeid mellom kommune, NAV, fylkeskommune, Fylkesmannen og Helsedirektoratet.
  • Deltakerne blir rekruttert via NAV. Først deltar de i en arbeidsutprøving.
  • Etter en utvelgelsesprosess starter inntil 30 deltakere på en tre måneder lang praksisperiode som «helserekrutter» på sykehjem. I denne perioden betaler NAV ytelser til deltakerne.
  • Etter ny utvelgelse blir inntil 20 menn tilbudt opplæring i helsearbeiderfaget for voksne. Det omfatter Vg1 helse- og oppvekstfag og Vg2 helsearbeiderfag. NAV finansierer teoriopplæringen.
  • Etter endt teoriopplæring blir det tegnet lærekontrakt i en av deltakerkommunene.I modellen forplikter kommunene seg i tillegg til å gi deltakerne betalt sommerjobb.

Les også: – Behovet for ansatte i helsesektoren øker

Saken sto også på trykk i Bergenseren nummer 1 2020