Gå tilbake til:
Du er her:
Bildet viser eldre kvinne med rullator på tur.
PÅ TUR: Før hun brakk lårbeinet ville ikke Anna Maria Dworak bruke rullator ute. Det har hun angret på. Nå er den fast følgesvenn på hennes daglige turer. – Rullatoren gir meg en sikkerhet som er god å ha, sier hun.
Bilde: Kristin Bergitte Hauge

Finner styrke i et aktivt liv

Trening og daglige turer holder kroppen i gang. Musikk og møter med mennesker gir livsglede. Anna Maria Dworak (85) lever et god liv, tross utfordringer med helsen.

 Anna Maria Dworak bor idyllisk til på Nordnes, i et 300 år gammelt hvitt trehus. Dette har vært hjemme hennes i 47 år.

- Jeg elsker atmosfæren i huset, sier hun.

Dworak er enke, og deler boligen med datteren Maria og hennes familie. I den koselige leiligheten i første etasje har hun alt hun trenger. 85-åringen gjør ikke så mye husarbeid lenger, men maten lager hun selv. I tillegg kommer hjemmesykepleien innom hver dag.

Går tur hver dag

Dworak har en lang yrkeskarriere bak seg. Hun er utdannet sykepleier og har jobbet som jordmor på KK i mer enn 40 år. Ektemannen Franz var musiker og spilte fagott i Harmonien. Musikken har vært en viktig del av livet, og er det fortsatt.

– Jeg går på torsdagskonserten til Harmonien hver uke. Grieghallen er mitt andre hjem, sier hun.

Dworak er glad i å reise og oppleve ting. I sommer har hun vært både i København og Wien sammen med familiemedlemmer.

– Jeg holder meg aktiv og går en tur ut hver dag, uansett vær. Vanligvis går jeg til byen for å spise lunsj, forteller Dworak.

– Mange eldre snakker mye om sykdom. Det er nedbrytende. Jeg har bare yngre venner, bortsett fra en god venninne på 94.

Begynte å trene

Dworak har hatt god bruk for sin positive livsinnstilling. Helsen har flere ganger fått en knekk. For 10 år siden hadde hun et fall som skulle få alvorlige konsekvenser.

– Jeg hadde besøkt datteren min i Oslo og skulle fly hjem til Bergen. På Gardemoen falt jeg og slo hodet, forteller hun. Det gjorde at Dworak fikk en hjerneblødning.

– Jeg lå i koma i to uker etter operasjonen på Haukeland og ble satt veldig tilbake. Etterpå var jeg på rehabilitering på Nordåstunet i flere måneder.

Før ulykken hadde Dworak falt flere ganger, og balansen var ikke så god.

– Jeg skjønte at noe måtte gjøres, og jeg begynte å trene. Etter dette har jeg gått på treningssenter flere ganger i uken. Det har gjort meg både sterkere og stødigere, forteller hun.

Ble med på Hoftesterk

For vel et år siden hadde Dworak et nytt alvorlig fall. Denne gangen brakk hun lårbeinet rett i kanten ved lårhalsen. Hun legger ikke skjul på at det har vært tungt å komme seg tilbake i hverdagen.

– At jeg trente på forhånd, har nok vært viktig, mener hun.

Under rehabiliteringen på Ladegården sykehjem fikk hun tilbud om å delta på "Hoftesterk". Dette er kommunens treningstilbud til hjemmeboende eldre som har hatt hoftebrudd eller lårhalsbrudd. "Hoftesterk" består av individuelt tilpasset, progressiv og intensiv styrke- og balansetrening to ganger i uken i tre måneder.

– Treningen har vært veldig bra. Jeg har hatt stor nytte av den, sier Anna Maria Dworak. 85-åringen ser lyst på livet, og har ingen planer om å sette seg ned i godstolen.

– Jeg har vært så dårlig til beins, men nå har jeg kommet meg veldig. Og jeg kan jo ikke sitte og sløve!

Flere artikler

  • Fem gode seniorråd