Fire barn på tursti.
GODT VANT UTE: Apeltun arnehagen trives i området på Smøråsfjellet og lar seg ikke hindre av litt gråvær.
Bilde: Vibeke Blich

Jubileumsstien: Smøråsfjellet

Perfekt for småtroll på smøretur

Tretten av førskolebarna fra Apeltun barnehage trasker i raskt tempo oppover Militærstien på Smøråsfjellet. Hver mandag går barnehagen tur i nærområdet, og litt gråvær er ingen hindring. De refleksvestkledde smårollingene er vant til å være mye ute, og lar seg ikke stoppe av vått vær. Det samme gjelder for de ansatte, Ida Sporstøl Mork, Birgitte Børhaug og Marte Tidemann Hagen.

– Ungene får boltre seg mer på tur, og det er veldig godt med den friske luften, sier de.

Barnehagen trives i området på Smøråsfjellet, der det er flere fine rasteplasser og mange spennende trefigurer til glede for store og små turgåere.

Barnehage barn i gapahuk.
PAUSE: Gapahuken Trollbu er en perfekt rasteplass for barnehager eller andre turgåere. Her spiser barnehagen nisten som smaker ekstra godt ute i det fri. Apeltun barnehage benytter seg ofte av Smøråsfjellet som turområde. Delstrekning 2 av jubileumsstien går gjennom Smøråsfjellet, et område med mange turmuligheter.
Bilde: Vibeke Blich

En fint turtips for de minste er å starte fra turparkering på Nøttveit og følge turvei til Bjørnevatnet. Området er godt tilrettelagt av Smøråsfjellets venner med blant annet bålplass, bord og benker. Fra Bjørnevatnet kan du ta en rundtur på 3,3 kilometer. Her følger du rester av den gamle Militærvegen. Militærvegen har varierende underlag fra grovt steindekke til gruset sti.

Langs Militærvegen møter du Jubileumsstien fra sør. Her kan du også ta en avstikker til utsiktspunktet Syningom, hvor du får storslått utsikt mot Fanajorden og Lysefjorden. Fra stikrysset følger du Militærvegen/Jubileumsstien videre til stikryss mot Valle.

Rasteplassen Trollbu er en av de første du møter. Ved stikryss i retning Valle forlater Jubileumsstien Militærvegen, og følger terrenget til Valle. Ønsker du derimot å gå rundturen tilbake til Bjørnevatnet og Nøttveit fortsetter du på Militærvegen. Til Smøråsfjellet er det god kollektivdekning, både via Smørås og Valle.

Ruten

Nøttveit til Valle. Ønsker du å gå hele delstrekning 2, går den fra Fana kulturpark til Valle.

Avstand og tidsbruk

3 kilometer og cirka 1 time. Hele delstrekning 2 er 5,7 km og tar cirka 2 – 3 timer i behagelig tempo.

Gradering

Grønn. Denne etappen av Jubileumsstien går på vei, turvei og sti med moderat stigning.

Kart over Jubileumsstien
BERGEN PÅ LANGS: Stien går fra Krokeide i sør til Tellevik kai i nord, og over blant annet Smøråsfjellet i Fana og Hauggjelsvarden ved Ulriken.
Bilde: Bymiljøetaten

Her finner du resten av turtipsene langs Jubileumsstien:

Denne saken sto også på trykk i Bergenseren nummer 1 2020

MER INFO: Se status for Jubileumsstien her