Gå tilbake til:
Du er her:
Styrer Svanhild Hovland ved Bjørgedalen barnehage.
JODLAGER PÅ ALLE BARNEHAGER OG SKOLER: Styrer Svanhild Hovland ved Bjørgedalen barnehage har satt de ansatte godt inn i rutinene med barnehagens lager av jodtabletter.
Bilde: Ann-Kristin Loodtz

Ni gode råd som gjør deg rustet for krise

– Her er barnehagens lager med jodtabletter, og her er rutinene, viser styrer Svanhild Hovland.

Ved Bjørgedalen barnehage har de hatt jodtabletter liggende i mange år. De er en av barnehagene som ligger innenfor tre kilometers radius til Forsvarets hovedbase Haakonsvern.

– Jodtabletter har ubegrenset holdbarhet. Om det blir nødvendig, skal alle barna, gravide og ammende i barnehagen ta beskrevet dose, forteller Svanhild Hovland. Hun har jobbet der i over ti år, og det har aldri vært behov for dem. Men det er jo en enkel forholdsregel å ta, påpeker barnehagestyreren.

Jodtabletter til alle skoler og barnehager

Bergen kommune har et lager på 55 000 jodtabletter. Nå blir de fordelt til samtlige av byens skoler og barnehager. Årsaken til at barn og unge skal ta jodtabletter ved radioaktiv stråling, er at de ikke har et opparbeidet jodlager i skjoldbruskkjertelen. Skjoldbruskkjertelen tar opp radioaktivt jod når man puster inn forurenset luft eller inntar forurenset mat og drikke. Tilskudd av naturlig jod blokkerer opptaket og forebygger derfor kreft.

For alle innbyggere med gravide, ammende og unge under 18 år i husstanden, er det samtidig tilrådelig at de kjøper en pakke jodtabletter på apoteket som de har liggende hjemme.

– En krise ikke usannsynlig Men er det virkelig realistisk i trygge Norge, å frykte radioaktivitet? spør vi kommunens beredskapssjef, Ivar Konrad Lunde.

– Det er anløp av atomdrevne båter ved Haakonsvern, og ferdselen med reaktordrevne fartøy langs norskekysten er økende. Det kan også skje atomkraftulykker ved anlegg i utlandet. Så, ja, det tilsier at tiltak med jodtabletter kan bli aktuelt også i Norge, sier han.

I hverdagen blir vi stadig mer avhengige av strøm, innlagt vann og internett. Beredskapssjefen er opptatt av de enkle forholdsreglene som gjør oss bedre i stand til å møte uforutsette hendelser.

– Vi er godt rustet i Bergen. Vannsystemet vårt er for eksempel sikret slik at flere alternative vannkilder kan forsyne samme område. Til sammenligning er Oslo mer sårbar, fordi store områder er avhengig av Maridalsvannet. Vi er også stødige på levering av strøm. Det er likevel ikke helt usannsynlig at vi kan oppleve et større og langvarig strømbrudd i Bergen, eller at vannet kan bli borte over lengre tid, sier beredskapssjefen.

Han utdyper:
– Det vi vet er at Bergen vil oppleve en alvorlig krise eller katastrofe en gang i fremtiden. Vi vet bare ikke når. Myndighetene vil da måtte prioritere å hjelpe dem som trenger det mest. Vi andre må klare oss selv, og hjelpe våre nærmeste. Derfor må vi alle forberede oss på en måte som gjør oss skikket til å ta vare på oss selv i 72 timer uten tilgang til strøm, internett, vann og mat, forklarer han, og gir følgende ni råd til befolkningen om hva vi bør ha liggende hjemme:

1. Vann

Ha ni liter vann per person.
Vannet i springen kan bli borte eller udrikkelig. Du trenger tre liter drikkevann per døgn.

2. Mat og medisiner.

For hver person i husstanden bør du ha: to pakker knekkebrød, en pakke havregryn, tre bokser middagshermetikk eller tre poser tørrmat, tre bokser pålegg med lang holdbarhet, noen poser tørket frukt eller nøtter, kjeks og sjokolade. I tillegg må du ha medisiner du er avhengig av. Butikker og apotek kan bli utilgjengelige eller gå tom for varer.

3. Varme.

Hvis strømmen blir borte over lengre tid, trenger du likevel lys, varme og kokemuligheter. Pass på at du har brennmateriale og en ved-, gass- eller parafinovn til oppvarming, samt en grill eller et gassdrevet kokeapparat til å varme mat. Du trenger stearinlys, lommelykt med batterier eller parafinlampe, fyrstikker eller lighter, varme klær, pledd og sovepose.

4. Førstehjelp.

Ha alltid en førstehjelpspakke tilgjengelig. Vær forberedt på å hjelpe deg selv og dine nærmeste.

5. Tilgang på informasjon.

Ha en batteridrevet DAB-radio, batterier, batteribank og mobillader til bilen. Når strømmen blir lenge borte, kan mobilnettet og internett også slutte å virke. Viktig informasjon vil bli gitt på radio.

6. Hygiene.

Ha våtservietter og desinfeksjonsmiddel, samt tørke- og toalettpapir. Uten vann må du sørge for hygiene på annen måte.

7. Penger.

Ha alltid litt kontanter i bakhånd. Uten strøm og nett, fungerer ikke minibanker og andre betalingsløsninger.

8. Ekstra drivstoff.

Dersom du kan lagre dette på en sikker måte. Da kan du komme deg av gårde hvis du må, og bilen kan fungere som et eget strømaggregat for å lade opp mobiltelefon og til å lytte til radio.

9. Jodtabletter.

Hvis det skjer en atomulykke i skipsfarten langs kysten eller ved et atomanlegg i utlandet, vil noen av oss trenge ekstra jod. Dette gjelder særlig de under 18 år, gravide og ammende. I tillegg til lagrene på skoler og barnehager, er det viktig å ha tabletter hjemme også. Kriseutvalget for atomberedskap vil gå ut med en anbefaling om å ta tabletter om det blir nødvendig, og tiltaket vil ofte bli iverksatt sammen med et råd om å oppholde seg innendørs i to dager. Jodtabletter får du kjøpt på apoteket.

Hvorfor får du disse rådene?

Rådene er hentet fra nasjonale myndigheter sin informasjonskampanje som startet før jul. Klimaendringene har bidratt til mer ekstremvær som kan føre til bortfall av kritisk infrastruktur, som for eksempel strøm, vann og mobilnett. Den endrede sikkerhetspolitiske situasjonen de siste årene har ført at Norge nå moderniserer totalforsvaret. Hvordan hver enkelte tar vare på seg og sine hvis noe uforutsett skulle skje, er en naturlig del av arbeidet med et moderne totalforsvar. I tillegg er vi som bor i et av verdens tryggeste og mest stabile land, vant til at det meste stort sett fungerer som det skal. Det er veldig mange tjenester og funksjoner vi er avhengige av for at vårt daglige liv skal gå rundt uten store problemer.

– Denne avhengigheten er faktisk en sårbarhet i seg selv, og et argument for hvorfor folk bør tenke over hvordan de kan forberede seg best mulig seg hvis noe skulle skje, forklarer Lunde.

For mer informasjon: bergen.kommune.no/egenberedskap

Denne saken stod på trykk i Bergenseren 1 - 2019.

Beredskapssjef Ivar Konrad Lunde
Beredskapssjef Ivar Konrad Lunde
Hanne Farestvedt