Gå tilbake til:
Du er her:
Eldre dame spiser persetorsk
NYDELIG: Ellen Eide er storfornøyd med persetorsken hun fikk servert. Sykehjemmet i Fyllingsdalen var en av de kommunale institusjonene som satte den bergenske tradisjonsretten på menyen, da persetorskens dag ble arrangert for første gang.
Bilde: Andrew M. S. Buller

Smaken av bergensk matkultur og matglede

Høyt tempo, damp og herlige dufter fyller kjøkkenet. Det er persetorskens dag og personalet gjør klar 170 porsjoner persetorsk til beboerne på Fyllingsdalen sykehjem.

I avdelingen til Ellen Eide (87) og Tor Nævdal (85) har pleierne dekket middagsbordet med hvite duker. Ellen og Tor skal straks delta på en historisk begivenhet og en ny tradisjon i Bergen – den aller første persetorskens dag.

– At vi drar frem våre egne tradisjoner, synes jeg er kjempeflott. Det er masse bra bergenske retter som vi aldri ser på restaurantmenyer, forteller fagleder på kjøkkenet, Janne Kårevik.

Interesse for bergensk matkultur

Langt utenfor byens grenser er det også interesse for bergensk matkultur. I 2015 fikk Bergen tittelen Unesco Creative City of Gastronomy. Her er Bergen i selskap med 35 andre matbyer som samarbeider om tilrettelegging for mat, kreativitet og gastronomi. Tittelen er også verdifull for profileringen av Bergen.

– Bergen har fått en helt annen attraktivitet som matby og som en viktigere aktør for store nasjonale og internasjonale arrangement, forklarer Ruth Rørvik, rådgiver i Næringsseksjonen i Bergen kommune og koordinator for UNESCO-medlemskapet.

I kommunens egen matstrategi for 2019–2030 er hovedmålet å ta posisjon nasjonalt og internasjonalt som matby. Mat skal være stolthet for bergenserne og attraksjonskraft for byen.

Eldre mann spiser persetorsk.
PERSETORSK: Bergens spesialitet som har fått sin egen dag 28. januar. Tor Nævdal tar gjerne to porsjoner.
Bilde: Andrew M. S. Buller

Sette pris på egen mat

Etter å ha blitt UNESCO-matby, har Bergen arrangert Oste-VM, hatt besøk av Gordon Ramsey og både BBC og Food Network har laget egne episoder med kulinariske reiser i bergensregionen.

Et annet høydepunkt var 17. februar i år, da restauranten «Bare» ble belønnet med en stjerne i Michelin-guiden.

Rørvik gleder seg over interessen utenfra, men synes også at vi som bor i Bergen, skal bli bedre til å fremsnakke og sette pris på vår egen matkultur.

– Av og til drar vi til den andre siden av verden for å finne matinspirasjon når vi egentlig har masse bra her hjemme. Kanskje vi burde ha lært litt mer av italienerne og vært mer opptatt av det våre besteforeldre spiste, og lære oss å lage det samme?

Loddefjord får egen burger

Kommunen jobber også for å gi barn gode matopplevelser. I Bergen vest gir kommunen i samarbeid med Smaksverkstedet tilbud til barn og unge som vil lære mer om mat. På matverkstedet får de oppdage nye smaker, leke med mat og oppleve matglede i felleskap.

– Vi ser en stor interesse for matlaging blant barn, også blant gutter, forteller Siri Breistein, ansvarlig for piloten «barn og matkultur» i Byrådsavdeling for kultur, mangfold og likestilling.

I forbindelse med byjubileet skal matverkstedene fokusere på kortreist mat, urbant landbruk og bergensretter.

– Vi skal blant annet lage en «Loddisburger». Burgere skal utarbeides av barn på matkurs på Loddefjord skole i samarbeid med en lokal kokk, og målet er at folk i Loddefjord skal få stemme frem sin burgerfavoritt, sier Breistein.

Yngre kvinne smiler.
FAGLEDER: Janne Kårevik er glad for at persetorskens dag er innført. – Middagen er et samlingspunkt. Det er sosialt og det skal være godt. Mat og riktig ernæring er faktisk også medisin.
Bilde: Andrew M. S. Buller

Nydelig god persetorsk

Tilbake på Fyllingsdalen sykehjem har beboerne satt seg rundt bordet. Fisken fordeles rundt på tallerkenene. Persetorsken serveres med gulrot, poteter og eggesmør.

Beboer Ellen Eide forteller at selv om hun har bodd mesteparten av livet i Bergen, har hun aldri smakt persetorsk før. Noen minutter senere er dommen klar.

– Den er nydelig god, det var nydelig fisk, forteller Ellen.

– Persetorsken var perfekt, istemmer Tor Nævdal før han ber om en porsjon til.

Slik lager du persetorsk

Denne saken sto også på trykk i Bergenseren nummer 1 2020