Gå tilbake til:
Du er her:
Mann på teststasjon tar på seg munnbind
HAR TESTET OVER 2000 BERGENSERE: Simon Søviknes tester cirka 50 personer i løpet av et totimers skift før arbeidsoppgavene rulleres. Siden han begynte å jobbe på teststasjonen i august, har han, ikledd visir, munnbind og beskyttelsesdrakt, møtt og testet godt over 2000 bergensere.
Bilde: Andrew M.S. Buller

Smittesporing døgnet rundt

Følg koronatesten din fra nese til testsvar på nett.

- Selve prøven er ikke smertefull, men kan oppleves som ubehagelig, forteller Simon Søviknes. Han er teststasjon-ansvarlig på
kommunens drop-in på Spelhaugen.

- Noen kan være engstelige når de treffer oss. Vi hjelper de til å roe nervene, forklarer hva vi skal gjøre og at det er fort over, fortsetter han.

Ambulansearbeider

Simon er autorisert ambulansearbeider. Han ønsket å bidra under pandemien og søkte derfor jobb på teststasjonen. 

- Det er flinke og engasjerte folk som jobber her. Alle vil hjelpe til, det en god spirit og veldig kjekt å være her. Vi har et veldig bra arbeidsmiljø.

I høst har Bergen opplevd flere perioder med mye smitte i samfunnet. Da har Simon og kollegene trådd til og til tider jobbet doble vakter.

- Jeg har en sønn som er fem år gammel og forleden spurte han;
- "Pappa, hvorfor får jeg ikke være med deg lenger, hvorfor er du aldri hjemme?". 

- Det var litt sårt, sier Søviknes.

Bioingeniør

Fra teststasjonen sendes alle prøvene til fjerde etasje i Laboratoriebygget på Haukeland universitetssjukehus. Her blir de analysert ved Mikrobiologisk avdeling.

- Jeg er ikke redd for å bli smittet på jobb, forteller bioingeniør Benedicte Sætren Bjørkhaug.

Hun og kollegene jobber på skift og avdelingen er bemannet døgnet rundt. På det travleste etter at pandemien brøt ut, har avdelingen analysert tett opptil 3000 covid-19 tester i løpet av ett døgn. Det tilsvarer det totale antall prøver som ble analysert på sykehuset under hele svineinfluensaen i 2009.

- Verst er tanken på at jeg eller en annen av oss på avdelingen kan ta med smitte inn på jobb. For vi vet at hvis mange av oss blir syke, må vi i aller verste fall stenge ned. For å unngå dette er vi inndelt i kohorter. Hvis noen i en kohort blir syke, vil det likevel bli analysert prøver, sier hun.

Kvinnelig bioingeniør analyserer koronatester
MANUELL JOBB: Benedicte Sætren Bjørkhaug tar i 400 prøver i løpet av en vakt. Hun og kollegene kan analysere like mange prøver på et døgn som de gjorde under hele svineinfluensaen i 2009.
Bilde: Andrew M.S. Buller

Selv om bioingeniørene har maskiner som gjør  deler av jobben, er det også mye som må gjøres for hånd:

- Vi tar av og på alle korkene på reagensrørene manuelt. Så hvis du er borti 400 prøver en dag, så må du ta av og på korken på 400 prøver
og skanne strekkodene på 400 reagensrør per kjøring. Alle testresultat blir også vurdert manuelt. Det er en stor og viktig jobb, avslutter Bjørkhaug.

Smittesporer

Ved et positivt svar på en test varsler Mikrobiologisk avdeling den ansvarlige legen på legevakten eller testsenteret. Legen tar så direkte kontakt med personen som har fått positivt prøvesvar. Legen tar også kontakt med Smittevernkontoret som da starter arbeidet med å finne, varsle og informere nærkontaktene til den som er smittet. En ny digital løsning gjør
at den smittede selv kan fylle ut et skjema med oversikt over sine nærkontakter, og disse varsles så automatisk på SMS om at de er nærkontakt til en smittet og at de må i karantene.

- Jeg synes stort sett at folk tar det bra når vi ringer, forteller Egil Kaberuka-Nielsen,som er leder for Smittevernkontoret i Bergen kommune.

Egil Kaberuka-Nielsen, leder for Smittevernkontoret i Bergen kommune
FRYKTER SMITTEBØLGE I JULEN: - Hvis vi ikke er ekstra nøye med smittevern nå, ser jeg for meg en smittebølge midt i julen. Det tror jeg ikke det er mange som ønsker, sier Egil Kaberuka-Nielsen. Han fører logg i hodet og tenker smittesporing døgnet rundt.
Bilde: Andrew M.S. Buller

Den mest utfordrende samtalen er å snakke med personen som er smittet. En normalkartleggingssamtale kan ta opp mot en time.

- Da går vi 48 timer tilbake fra symptomdebut og kartlegger alle bevegelser de har gjort, og finner dem som er nærkontakter, forteller han.
Smittevernkontoret har taushetsplikt og avslører aldri smittekilden. Noen nærkontakter kan derfor ha vansker med å forstå hvor de kan ha vært i kontakt med den smittede og blir litt forundret når de får telefon fra
smittevernkontoret.

TESTSVAR PÅ NETT

Viser testen at du er smittet av covid-19, blir du kontaktet
direkte. Det tar vanligvis 1-2 dager. Prøvesvaret ditt finner
du i din bruker på helsenorge.no (pålogging MinID), i mappen som heter «Prøvesvar». Får du ikke logget deg inn, eller ikke har hørt noe innen tre
døgn, ring koronatelefonen 55 56 77 00 for å få svar på prøven.

Denne saken sto på trykk i Bergenseren nr 2 2020

LES OGSÅ: