Undervannsdronen
FINNER BOSS: To undervannsdroner utstyrt med avansert teknologi har den siste tiden saumfart bunnen av Store Lungegårdsvann
Bilde: Håvard Prestegården

Finkjemmer Store Lungegårdsvann med ny, avansert metode

Noe som ligner en automatrifle er blant gjenstandene som er avdekket på sjøbunnen.

Tre mann løfter en meget spesiell farkost, en undervannsdrone, ned i vannet. Etterpå rigger de seg til under Nygårdsbroen med bord, stoler og datamaskiner mens forbipasserende kaster nysgjerrige blikk mot pc-monitorene.

Se video:

– Det er mange som lurer på hva som skjer. Når vi sier at vi kartlegger sjøbunnen, så er de veldig opptatt av om vi har funnet noe spennende, sier Trygve Olav Fossum, daglig leder i Skarv Technologies.

Firmaet er leid inn av prosjektet Renere havn Bergen. Målet er å lage en detaljert oversikt over typer og mengder av gjenstander som ligger på sjøbunnen før oppryddingen starter i 2022.

Forbipasserende under Nygårdsbroen
NYSGJERRIGE: Mange syklende, gående og reisende med Bybanen har fått med seg aktiviteten under Nygårdsbroen.
Bilde: Håvard Prestegården

– Som noe fra Brødrene Dal

– De bruker nye og avanserte metoder, sier Anne Christine Knag, prosjektleder for Renere havn Bergen.

– Det høres litt ut som noe fra Brødrene Dal, men det er blant annet snakk om hyperspektral teknologi, sier Knag.

Fossum forteller at flere verktøy er i bruk på undervannsdronen. 

Bilde av et mulig våpen på sjøbunnen
UVANLIG FUNN: Blant bildekk, ølbokser og handlevogner har det også dukket opp noe som ser ut som et våpen. Politiet er varslet om funnet.
Bilde: Skarv Technologies / Renere havn Bergen

– Vi har et stereokamera som kan ta 3D-bilder av bunnen, et høyoppløselig stillbildekamera, og en undervanns-spektrograf. Det er et spennende instrument fra et selskap som heter Ecotone, som bruker lys til å indikere hva slags materialer som ligger på bunnen, sier han.

Etter at undervannsdronen har sveipet over sjøbunnen, blir dataene matet inn i en stor datamaskin. Den er programmert til å kjenne igjen ulike gjenstander. Maskinen lærer seg at enkelte mønster betyr for eksempel ølboks, mens andre betyr bildekk eller handlevogn. 

Koffert og gevær

Et par dager etter at Skarv er ferdige med undersøkelsene, tikker det inn en e-post fra kontoret deres i Trondheim. Nå har de begynt å se litt nærmere på opptakene fra sjøbunnen. Det er et par ting som skiller seg ut.

– Blant annet en stor, blå koffert. Ser litt 60-talls ut. Og et mulig våpen, sier Knag.

Funnet av det som ligner en automatrifle, er meldt inn til politiet. 

– Vi er spente på hva mer som dukker opp på billedmaterialet vi sitter på, sier prosjektlederen.

– Vi har jo blant annet historier om at det etter annen verdenskrig ble kjørt ut motorsykler. Det var visst en konkurranse, en skulle kjøre dem lengst mulig ut i vannet.

Overslag: 175 tonn skrot

Mye av det som er dumpet gjennom årenes løp, kommer neppe til å bli funnet. Det skyldes at sjøbunnen i Store Lungegårdsvann er svært myk. Derfor har ting seget nedover i gjørmen

Likevel er det ikke tvil om at det er mye boss som skal hentes opp. 

– Et overslag basert på et testfelt vi har, viser at det er omtrent ett tonn skrot per dekar sjøbunn. Det blir til sammen 175 tonn som skal opp, sier Knag.

Dette er et røft estimat. En vil ha mye bedre oversikt etter at datamaterialet som nå er samlet inn, er analysert.

Det er områder grunnere enn 15 meter som skal ryddes før sjøbunnen skal dekkes til med rene masser.

– En utfordring er at mye av massene vil være forurenset. Det som skal opp, må derfor vaskes , og vi må ha kontroll slik at vi ikke forurenser landområdene rundt, eller rekontaminerer sjøen, sier Knag.