Gå tilbake til:
Du er her:

Sykkelsporten på 1-2-3

Tidligere toppsyklist Njål Kleiven forteller hva du bør vite for å få mest mulig utbytte som tilskuer under sykkel-VM.

  • Njål Kleiven (23 år) fra Gausdal
  • Jobber som kommunikasjonsrådgiver i "Bergen 2017" og studerer på NHH
  • NM-vinner i lagtempo i 2015
  • NM-vinner junior i lagtempo 2012
  • Etter ett år i Bergen har han blitt så glad i byen at han ønsker å kjøpe leilighet
  • Er over gjennomsnittet sykkelinteressert

Hva handler et VM om?

- Et sykkel-VM er egentlig kampen om regnbuetrøyen. Vinneren av VM får ikle seg regnbuetrøyen. Å få sykle ett år med den, er den største æren du kan oppleve som syklist. Det er en VM-trøye for alle klassene det konkurreres i.

Hva er forskjellen på et landslag og et proff-lag?

- Dette kan sammenlignes med fotball. Man har et lag som er arbeidsgiveren som du sykler for hele året, men i mesterskap så sykler du for nasjonen din. Det er tilfellet i Bergen, i alle øvelser bortsett fra på lagtempo sykler de for landslaget.

Hva er lagtempo, tempo og fellesstart?

- Tempo kan sammenlignes med enkeltstart i langrenn. Man starter en og en, og målet er å bruke kortest mulig tid til man passerer mål på Festplassen eller på Fløyen.

- I lagtempo konkurrer rytterne med proff-lagene sine. De sykler seks og seks sammen fra Ravnanger og til Bergen sentrum. Lagene starter ikke på likt, men kjører på tid. Laget som bruker kortest tid, vinner.

- Fellesstart er at alle syklistene starter likt, og den som krysser mållinjen først, vinner.

Er de norske syklistene enkle å kjenne igjen?

- De norske syklistene kommer til å sykle med en drakt med det norske flagget. Den vil være godt synlig. På lagtempo vil derimot syklistene kle seg i trøyene til profflaget sitt.

Er det noen lokale syklister vi kan heie på?

Vita Heine bor i Bergen og sykler for Bergen Cykcleklubb. Vita vant NM-gull i tempo og fellesstart for kvinner både i 2016 og 2017. Askøyværingen Odd Christian Eiking har nettopp signert for profflaget Wanty og skal være med på fellesstarten i Menn Elite.

Hvor er det best å stå langs løypen?

- Under fellesstartene så vil hele byen være et flott sted å være. Der er det storskjermer, mest folk, mest liv og målgang ved Festplassen. "Salmon Hill", eller bakken fra Mannsverk og opp Landåslien, er den største utfordringen rytterne møter. Det kan godt være stedet hvor flere av løpene avgjøres. I tillegg er Mindemyren et godt sted å stå. Man kan ta Bybanen til Wergeland, og det er et område hvor det også kommer til å være mange aktører til stede som vil finne på en del sprell.

Hvis du skulle valgt to ting fra programmet, hva ville du ha sett da?

- Norges juniorlandslag er helt fantastisk. Vi har et av verdens beste juniorlandslag som og er favoritter til å ta et VM-gull. Hvis man har lyst til å se en nordmann krysse først og bli verdensmester, så er det kanskje størst sjanse for at det kan skje lørdag 23. september.

- I tillegg ville jeg sett fellesstarten for menn elite søndag 24. september. Det er kanskje da Norges største profiler, Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff, har størst sjanse til å vinne.