Gå tilbake til:
Du er her:

Slik vil sykkel-VM prege byen

Se kart og hvordan drift av kommunen organiseres under sykkel-VM 16.-24. september.

Bergen trenger rundt 2000 frivillige under arrangementet – til alt fra vakthold, vertskap, og løypepersonell, til oppgaver knyttet til media og pressetjenester.

Meld deg på www.bergen2017.no.

Sykkel-VM vil sette byen på hodet og være som en 17. mai ni dager på rad. Men Bergen kommune stenger ikke ned, så et enormt apparat er nå i sving for å sikre god drift av alle kommunens tjenester under arrangementet.

- Det er klart at et så omfattende arrangement vil påvirke bysamfunnet. Helse og sikkerhet blir ivaretatt. Det samme gjelder trygg skolevei og tilkomst til alle barnehagene, samt busser til og fra byen for dem som skal på jobb. Men vi kan ikke forvente å kunne benytte bilen som vanlig i og rundt løypene og i bykjernen, sier leder for samfunnssikkerhet og beredskap Ivar Konrad Lunde.

Han koordinerer kommunens arbeid med å sikre god drift av for eksempel skoler, barnehager, sykehjem, hjemmetjenester og brannvesen under sykkel-VM. Det berører alle sektorer i kommunen, og Bergen kommune samarbeider blant annet med Skyss, Statens vegvesen, Hordaland fylkeskommune, Helse Bergen, Politiet, Bergen 2017 og omegnskommunene.

- Det er fortsatt mange detaljer som skal på plass, men vi er i rute, sier Lunde.

Største etter Lillehammer-OL

Sykkel-VM er et av verdens største idrettsarrangement. Over ni dager arrangeres 14 konkurranser og flere publikumsritt. I konkurransene deltar rundt 1150 utøvere fra mer enn 80 nasjoner. Til sammen alle dagene er det ventet 500.000 tilskuere i løypene, i tillegg til at mesterskapet når ut til 300 millioner TV-seere.

- Dette er det største idrettsarrangementet i Norge siden OL på Lillehammer, og det nordligste sykkel-VM noensinne. Det er lenge siden sykkel-VM ble arrangert i Europa, og ivrige sykkelfans fra Europa vil komme til Bergen for å få med seg begivenheten, sier Toril Berle Schalck, kommunikasjonssjef i Bergen 2017.

Aller mest tilskuere er det ventet til bykjernen søndag 17. september og helgen 22.-24. september. Lørdag og søndag 16.-17. september vil det gå ritt fra Askøy til Bergen. Og helgen etter går det fra Øygarden og Fjell til Bergen.

- Vi besøkte Richmond i USA under VM i 2015, og der var magisk stemning, spesielt den siste helgen sier Schalck.

Rundløype rundt byen - se kart

Kartet på denne siden viser rundløypen rundt bykjernen. Denne løypen vil være i bruk, med noen variasjoner, hver dag mellom klokken 08.30-19.00, både til ritt og trening. All privat biltrafikk i løypen vil derfor være stengt i dette tidsrommet, mens fotgjengere og syklister får krysse løypen på slusepunkter som styres av vakter.

De andre traseene utenfor byen og opp til Fløyen vil kun være i bruk noen få dager. Disse dagene vil det være sperringer langs løypen.

På nettsiden til Bergen 2017 vil du finne mer informasjon om løypene og hvilke områder i byen som blir mest berørt av trafikkendringene.

Gå til kartet her

Kollektivtrafikk

Mellom klokken 08.30 og 19.00 vil det ikke gå busser som krysser rundløypen de dagene arrangementet varer. I hele perioden vil det gå busser inn til Bystasjonen fra alle bydeler. Bybanen vil gå inn til sentrum.

Sykebil, brannbil og annen utrykning

Kjøreruter for at nødetater og helsetjenester skal kunne rykke ut og nå alle hus og bydeler, er kartlagt. Alle som trenger å komme på sykehus, gjør det. Og det blir kjøretilkomst til Haukeland via E39, opp fra Ibsens gate og forbi sykehushotellet. Noen helsetjenester vil bli oppbemannet i bydeler, slik at innbyggere kan få hjelpen der de bor.

Alle som mottar tjenester for hjemmesykepleien, vil få nødvendig oppfølging og pleie. Sykehjem og dagsentre drives som normalt, skoler og barnehager har også åpent som normalt.

Idrettslag som har tilbud innenfor bykjernen, vil avlyse sine aktiviteter i arrangementsperioden.