Gå tilbake til:
Du er her:
Syklister i Bergen
FOLKEFEST: Bergen kommer til å stå på hodet under sykkel-VM i september. Sjekk kartet på www.bergen2017.no for å planlegge din hverdag og se hvordan du kan delta på folkefesten.
Bilde: TOM GULBRANDSEN/TWINHOUSE

Ofte stilte spørsmål om sykkel-VM

Start planleggingen til folkefesten 16.-24.september! Her får du svar på noe av det mange lurer på om sykkel-VM.

Hvor stort er egentlig sykkel-VM?

Et av verdens største idrettsarrangement, og det største i Norge siden OL på Lillehammer. Over ni dager arrangeres 12 konkurranser i tre disipliner; lagtempo, individuelle temporitt og fellesstart. Rundt 1150 utøvere fra mer enn 80 nasjoner deltar. Mesterskapet når ut til 300 millioner TV-seere.

Hvor kan jeg oppleve VM uten å betale?

Arenaen er gatene i Bergen og området rundt Bergen. De er åpne for alle, men enkelte områder er forbeholdt akkrediterte og de som har kjøpt billetter.

Hvordan kan jeg delta på folkefesten?

Spiller du i korps, synger i kor, danser eller bor du i et borettslag som ønsker å lage liv langs løypen? Kanskje har ditt lag eller forening, skole eller barnehage planlagt egne kulturarrangement i forbindelse med sykkel-VM? På nettsidene til Bergen2017 kan du registrere din aktivitet. Da havner den i en kulturkalender for sykkel-VM. Kanskje blir din aktivitet plukket opp av et TV-kamera?

Når er veiene stengte?

Løypetraseene blir stengt for vanlig trafikk mellom klokken 08.30-19.00 fra 16.-24. september. Da er det ikke mulig å kjøre bil i løypene. Sentrumskjernen er avstengt døgnet rundt. Gående og syklende kan krysse løypene på egne punkt. Vakter vil sluse folk over i puljer når det er trygt å passere. Nødetatene vil komme frem. Les alt om trafikken og se kart på Bergen 2017.no

Går bussene som normalt?

De aller fleste busslinjer inn til og ut av Bergen sentrum blir berørte, og mange busslinjer blir avkortet eller får nye traseer. Noen områder i Bergenhus og Årstad får så sterke trafikkrestriksjoner at det ikke er mulig å tilrettelegge for busstrafikk. Bergen busstasjon blir hovedknutepunkt for kollektivtrafikken i hele VM-perioden. Informasjon om buss, båt og bane vil ligge på skyss.no.

Går bybanen som normalt?

Ja, bortsett fra at Nonneseter blir siste holdeplass inn mot sentrum, og Bystasjonen blir første holdeplass ut av sentrum.

Kommer jeg meg til og fra Sotra eller Askøy i helgene?

Askøy blir berørt helgen 16. og 17. september, da blir broen stengt i opptil syv timer mens rittet pågår. Det settes inn ekstra båttransport fra Kleppestø. Løypetraseen vil være stengt mens rittene pågår. Nødetatene kommer frem hele tiden.

Sotra og Øygarden blir berørt helgen 23. og 24. september. Sotrabrua vil være stengt i opptil tre timer. Nødetatene kommer frem. Kollektivtransporten blir forsterket til Straume og Bergen sentrum.

Blir det satt opp ekstra båter?

Ja, det blir ekstra båtavganger på Nordhordlandsruta helgen 23.-24. september og Askøyruta 17. og 24. september. Askøybåten går søndag mellom kl. 10 og 19.15. Lørdag 23. september går båten til klokken 21.00. Fjell kommune planlegger tilbud om båt fra Sotra søndag 24. september.

Kan jeg ligge i Vågen med båten?

Vågen blir stengt for småbåter fra 15. september klokken 00.00 til 24. september klokken 24.00. Det blir lagt opp til ekstra småbåtplasser i Puddefjorden/Solheimsviken.

 

VI SVARER DEG HVER UKE FRA SKOLESTART: Mer om kommende nettprater og innbyggerdager

 

Får barna fri fra skole og barnehage?

Nei, de er åpent som normalt, bortsett fra planleggingsdagen 22. september.

Kan jeg sykle gjennom VM-løypene?

Under publikumsrittet torsdag 21. september kan du sykle VM-løypen som er en rundløype på 19 km. Den starter ved Grieghallen og går i mål ved Festplassen. Du kan starte mellom klokken 15.30 og 16.30.

Hvordan får jeg legehjelp når jeg bor i innesperret område?

Det vil være midlertidige legevakter tilgjengelig i de største områdene med begrenset tilkomst. Bergen legevakt vil være ekstra bemannet og åpen hele døgnet. Ambulanser får passere ut og inn av innesperrede områder.

Jeg har time på Haukeland under VM. Hva gjør jeg?

Haukeland universitetssykehus og Haraldsplass Diakonale Sykehus er lite tilgjengelig for privatbiler mellom klokken 08.30-19.00. Men det opprettes en egen bussrute med avgang hvert tiende minutt fra Bergen bystasjon til Haukeland. Brann, politi og ambulanse kommer frem.

Hvordan skal hjemmesykepleien komme seg frem under VM?

Alle som mottar tjenester for hjemmesykepleien, skal få nødvendig oppfølging og pleie.

Jeg bor ved løypen. Kan jeg sette opp en liten bod med vaffelsalg?

Skal du ta i bruk offentlig grunn eller riks- og fylkesvei, må du søke Bergen kommune ved Bymiljøetaten om lov. Enklere salg som for eksempel vaffelsalg av kortere varighet, kan det gis tillatelse til når inntekten går til et ideelt formål. Privat grunn er ikke søknadsplikting.

Hvordan blir underholdningen?

Det blir underholdning på Torgallmenningen hver dag før og etter premieseremoniene, og avslutningskonsert hver kveld cirka klokken 18.30. Det blir stor åpningskonsert 16. september. Det blir også underholdning rundt i byen. Publikum oppfordres til å skape liv langs løypene.

LES MER: bergen.kommune.no/sykkel-VM

Videre på internett