Liggende poet av Hans Jacob Meyer
SKULPTUR: "Liggende poet" av Hans Jacob Meyer finner du på Øvre Ole Bulls plass.
Bilde: Ståle Heiberg-Andersen

God bruk av skulpturene i offentlige rom

Kommunen oppfordrer alle til å bruke kunsten som utgangspunkt for diskusjon og opplevelser. Vi ber samtidig om at du viser respekt og varsomhet rundt skulpturer.

I Bergen kommunes parker, allmenninger og plasser finner vi skulpturer i forskjellig materiale og uttrykk. De er gamle og nye, i stein og i bronse, store og små, høye og lave. De står der for å glede, inspirere og berike oss i hverdag og fest. Kommunen oppfordrer alle til å bruke kunsten som utgangspunkt for diskusjon og opplevelser. 

Skulpturer som møteplasser

Du er velkommen til å sitte på og støtte deg til skulpturer som Den blå steinen på Kong Olav Vs plass, skulpturen som har tatt rollen som byens mest kjente møteplass. Du kan trygt slå deg ned på Benkene til Kim på Vågsallmenning. På tur langs Torget er det fint å se at Mennesket, eller “Uteliggeren” som skulpturen heter på folkemunne, får et klapp på kinnet. Han blir stadig observert med munnbind, en kaffekopp eller andre uttrykk for omsorg. Han minner oss om at “ingen er bare det du ser”. 

Benkene til Kim
MØTEPLASS: "Benkene til Kim" på Vågsallmenningen er en hyllest til Karen-Christine (Kim) Friele.
Bilde: Katarina Lunde

Hjelp oss å ta vare på skulpturene

Alle skulpturer er ikke like inviterende og trygge i møte med publikum. Kunst som står ute året rundt kan bli skadet og noen skulpturer blir dessverre ødelagt med vilje. 

Skulpturen Bergen ved Florida bybanestopp blir stadig tagget på og må ofte ha ekstra renhold på grunn av tilgrising. Grinegutten i Byparken har hakk og sår etter steinkasting. En av fontenefiskene som hører til er stjålet, og skulpturen er dermed for tiden ikke komplett. For 25 år siden ramlet statuen av Ole Bull ned i dammen foran seg, den skadet heldigvis bare seg selv. Etter et år var skulpturen på plass igjen etter en omfattende reparasjon. 

Respekter minnesteder

Minnesteder skal danne en verdig ramme for etterlatte og minne oss om at noen har ofret livet for vårt frie og trygge land. Slike steder betyr mye for mange. Vi vil derfor oppfordre alle til å vise ekstra stor respekt og varsomhet rundt byens minnesteder. 

Like ved Torget, på Shetland Larsens brygge, finner vi kunstverket Nordstjernen. En halvkule er skapt til minne om 515 navngitte sjøfolk som ofret livet på havet under andre verdenskrig. Det er sårt for pårørende å oppleve at Nordstjernen blir brukt som rutsjebane og skatepark. Slik bruk fører også til stor slitasje. 

Vis varsomhet rundt skulpturer

Det er ikke bare skulpturene som kan bli skadet, de kan også skade deg.

Mange kunstverk har stått lenge ute, og vær og vind tærer stadig på dem. Betong, bolter og metall blir sjekket for slitasje med jevne mellomrom. Hvert år blir skulpturer konservert og sokler reparert. Det kan likevel være innvendig skade som ikke blir oppdaget, eller skade kan oppstå plutselig. 

Vær varsom! Skulpturer som ikke er ment for klatring, skal ikke klatres på. Det skal ikke henges opp noe som endrer skulpturenes tyngdepunkt og frarådes sterkt. Det skal heller ikke plasseres bannere eller plakater på skulpturene. Kunsten skal få tale for seg selv og skal brukes slik den i utgangspunktet var planlagt. 

La oss bevare skulptursamlingen på beste måte og la den stimulere og irritere oss så lenge som mulig. 

Kontakt 

Dersom du har opplysninger om skulpturenes tilstand eller lurer på noe som gjelder kunstsamlingen, ta gjerne kontakt med Seksjon for kunst og kulturutvikling på e-post kultur@bergen.kommune.no.