Gå tilbake til:
Du er her:
To unge jenter sitter i et vindu.
Bilde: Vibeke Blich

– Det hjelper å snakke med noen

– Får du vondt i magen av stress eller tanken på å gå ut og treffe andre? Du er ikke alene om å kjenne det sånn av og til, sier Uma Morelia Bustos Reksten og Marie Solfrid Wedberg.

– Jeg kjenner til at folk gruer seg sånn til å gå ut, at de heller blir inne enn å gå ut og for å møte mennesker, sier Marie.

Femtenåringen tror at noe av grunnen til at sosial angst er blitt så utbredt blant ungdom, kan komme av stress, og det at man kan føle at man må forholde seg til mye på samme tid.

– Jeg føler at jeg må være veldig påskrudd dersom jeg skal være sammen med mange mennesker. Da kan jeg ikke ta det så veldig chill, men må være veldig med, og det kan bli slitsomt, sier Marie.

Venninnen Uma er enig. Hun sier at hvis hun gruer seg til noe, så får hun en «klump» i magen. Marie på sin side får vondt i magen enten hun gruer eller gleder seg. Da synes hun det er spesielt verdifullt å ha venner rundt seg som man kan snakke med om disse følelsene.

Dele gleder og sorger

– Hvis jeg ikke hadde hatt noen venner, og alle andre rundt meg hadde det, da hadde jeg nok følt meg veldig alene og utenfor, tror Marie.

Det er fint å ha noen å snakke med, det er mye gøyere å ha venner, sier Uma.

Men alle kan kjenne på ensomhet i blant likevel. Når Uma føler seg ensom, fyller hun tiden med hobbyen sin, som går ut på å spille bassgitar på Ny-Krohnborg, eller så driver jeg på med skolearbeid. Marie fyller også tiden med musikk. Det synes hun hjelper på det meste.

– Hvis jeg føler meg lei meg for jeg er alene, prøver jeg å høre på musikk, snakke med folk og meddele mine tanker og følelser, forteller hun.

Karakterjag

Dette skoleåret handler det mye om å gjøre det bra på skolen.

– Hvis jeg går ned en karakter i et fag, går det ikke bra med meg, sier Uma.

– Det er heller ikke gøy å gå på skolen om det er prøver man ikke er godt nok forberedt på, supplerer Marie.

Hun legger til:

– Nå vet jeg at jeg må jobbe hardt for å komme inn på den skolen jeg vil, og det er stress. Man opplever jo stress på mange ulike steder. På skolen, hjemme, som venn, på trening, med hobbyen din, og alle de ulike kravene, og alt man må gjøre.

Uma Morelia Bustos Reksten og Marie Solfrid Wedberg.
Uma Morelia Bustos Reksten og Marie Solfrid Wedberg.
Vibeke Blich

Helsestasjon for ungdom

Kroppspress, prestasjonspress, pubertet, skolevegring og angst er noen av de temaene du kan ta opp med skolehelsetjenesten. På hver skole er det helsesykepleier tilgjengelig, og på helsestasjoner for ungdom i hver bydel jobber det også leger og personell med kompetanse på psykisk helse.

Helsestasjon for ungdom er et tilbud til jenter og gutter fra 13 og opp til 23 år. Tilbudet er gratis, og du trenger ikke bestille time. Helsestasjon for studenter er for deg opp til 25 år som er student i Bergen. Helsestasjon for studenter holder til på Engen helsestasjon.

Hos Barne – og familiehjelpen møter du psykologer, familieveiledere og andre trygge voksne, som har jobbet mye med å snakke med barn og ungdommer.