Oppholdstider
Vanligvis holder barnehagene åpent fra klokken 07.30 til 16.30. Noen barnehager har utvidet åpningstid. Den enkelte barnehage vil opplyse dere om sine åpningstider. Dere velger selv hvor lenge barnet skal være i barnehagen hver dag.
Barnehagene har ofte turer, sangstunder, språk- og lekegrupper og andre aktiviteter på formiddagen. Gi beskjed til barnehagen hvis dere kommer senere på dagen. Da vet de ansatte om de skal vente på barnet, eller om de skal starte med dagens aktiviteter.
Hente og levere barnet i barnehagen
Ta kontakt med personalet når dere kommer til barnehagen, slik at barnet kan bli tatt imot på en god måte. Snakk med personalet også når dere henter barnet, og si ifra når dere forlater barnehagen. Dette er viktig for barnets trygghet, og for å utveksle informasjon som gjelder barnet.
Det er viktig at barnehagen får beskjed hvis andre enn dere foreldre skal hente barnet. Da kan barnehagen forberede barnet på dette. Barnehagen har dessuten ikke lov til å levere barnet til andre uten at dette er avtalt på forhånd, selv om barnet gjenkjenner personen.
Ferie og fridager
Det er fire betalingsfrie uker i året. Fem av disse dagene er planleggingsdager, og da har barna fri. De tre andre ukene tas ut i ferie.
Noen barnehager har åpent hele sommeren, mens andre stenger to – tre uker for å avvikle ferie. Ofte ber barnehagene foreldrene om å melde fra om når barnet skal ha sommerferie. Når barnet er satt opp på ferie, kan det ikke komme i barnehagen. Hvis barnet skal ha fri utover ferieukene som er avtalt, må dere gi beskjed til barnehagen om dette.
Barnehagene holder stengt på helligdager og på 17.mai. I forbindelse med jul, påske og skolens høst- og vinterferie, er det mange barnehager som spør foreldrene om barna skal ha fri. Dette gjør de for å få oversikt over hvor mange barn som kommer i barnehagen, slik at de kan planlegge bemanningen.
Sykdom
Hvis barnets allmenntilstand er dårlig, skal det holdes hjemme fra barnehagen. Dårlig allmenntilstand kan være unormal trøtthet, kvalme, slapphet eller dårlig appetitt. Barn som kaster opp og har diaré, skal holdes hjemme to døgn etter at de er symptomfrie, selv om de ikke har feber.
Den viktigste grunnen til å holde barn hjemme, er å unngå smittespredning i barnehagen. Barnet trenger dessuten ekstra omsorg, og barnehagen har ikke kapasitet til å avse én ansatt til å passe på ett sykt barn.
Dere må ringe til barnehagen og si ifra når barnet er sykt. Dette er spesielt viktig hvis barnet har fått en sykdom som kan smitte andre.
Medisinering
Noen ganger trenger barn medisiner for å bli frisk fra sykdom. Det er i utgangspunktet foreldrenes ansvar å sørge for at medisiner gis på rett måte og til rett tid, slik legen har bestemt. Barnehagen kan ikke pålegges å gi medisiner, men vil vanligvis hjelpe til med medisinering etter sykdom. Dette må avtales med barnehagen.
Enkelte barn trenger medisiner daglig på grunn av kronisk sykdom. Dersom barnehagen skal gi disse medisinene, må dette avtales spesielt. De ansatte må da få opplæring i nødvendige rutiner knyttet til medisineringen.