Gå tilbake til:
Du er her:
Vinterbilde fra Logebakken

Området mellom Olav den femtes plass og Teaterparken kalles Logebakken.

Logebakken fra teateret og ned mot Olav V plass
Logebakken fra teateret og ned mot Olav V plass
Bilde:  

Gaten er en viktig ferdselsåre for gående og for mennesker som skal ta en taxi hjem. Bakken er omgitt av kulturinstitusjoner, spise- og skjenkesteder. Den sentrale, brede, og solvendte gressbakken bringer natur og frodighet inn i byrommet, og innbyr til opphold, soling og piknik fra tidlig vår til sen høst.

Skulpturer og statuer

Nederst i Logebakken hviler skulpturen «Liggende poet» - utformet av Hans Jacob Meyer. Ovenfor Logebakken, inne i Teaterparken, står en stor og karikert statue av Henrik Ibsen, utført av Nils Aas. Med et strengt blikk har Ibsen god kontroll over hva som foregår nedover i Losjebakken.

Ramme av lindetrær rundt parken 

Et av de mest markante trekkene ved Logebakken er rekken av lindetrær på hver side av byrommet. Det er hensikten at disse trærne, 14 på hver side, skal formklippes i kubeform, som skal skape en stram ramme rundt parken. Trærne framstår nok likevel litt friere i formen slik de er i dag.

Lave hekker av buksbom omkranser den sentrale gressbakken og avgrenser 13 rektangulære rosebed ut mot gaten. Buskbom-hekkene klippes stramme og snorrette, i tråd med hensikten om et stramt formspråk i anlegget. Rosebedene inneholder blodrøde klaseroser av typen «Allotria». Ytterst mot gaten er parken omkranset av et lavt gjerde av en typen «tulipan-gjerde». Denne typen gjerde er mye brukt også ellers i Den grønne akse.

Teaterstrøk

Navnet har Logebakken etter Logen Teater som ligger langs Sør-Vest siden av byrommet. Logen teater er et fest- og konserthus, og det ble oppført i 1883. Lokalet ble oppført for og eies fortsatt av «Selskabet Den Gode Hensigt». Logen Teater fungerte i mange år som byens hovedscene, og mange store og kjente kunstnere har opptrådt der, blant disse Edvard Grieg og Sergej Rachmaninow.

Logebakken er et byrommet som binder sammen flere av byens viktigste kulturscener.Øverst troner Den Nationale Scene, som ble åpnet i 1909. Vis a vis Logen Teater, på byrommets øst-side, finner man Ole Bull Scene, som ble åpnet i 2005.