Gå tilbake til:
Du er her:
Ole Bulls plass

Nord for Byparken ligger den nyromantiske Ole Bulls plass. Ole Bulls plass er omsluttet av fasadene til Hotell Norge på ene siden og Sundt kjøpesenter og Grand Selskapslokaler på andre siden. Videre mot nord er Olav Vs plass det tilgrensende byrommet.

Ole Bull statue
Ole Bull statue
Bilde: Emma Furset

Statue av Ole Bull

Det mest markante elementet i byrommet er naturlig nok statuen av Ole Bull, der han står og spiller over Fossegrimen. Statuen ble avduket i 1901, og plassen fikk navnet sitt i 1917.

Stålbenker ved Ole Bull statuen
Stålbenker ved Ole Bull statuen
Bilde: Kari Ingvaldsen

Det har vært endringer ved utformingen av plassen flere ganger siden avdukingen. Den siste store endringen kom i 1986, i forbindelse med den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix. Noen mindre endringer kom i 1993, men i all hovedsak kan man si at byrommet fikk sin nåværende form i 1986.

Lindetrær som kjerne 

Det første du møter når du nærmer deg Ole Bulls plass fra bypark-siden er en sittekant av rødlig bjærløvgranitt. Steinkanten avgrenser et rektangulært bed med avrundete hjørner. Bedets hovedrolleinnhavere er to store, gamle lindetrær. Omkring trærne er det plantet ut frodige stauder, og det plantes ut løkplanter, vår- og sommerblomster.

Nord for trærne - innover i parken - finner man en liten plass omkranset av benker, vendt mot et større vannbasseng, og det er selvfølgelig her Ole Bull står på sitt postament, over fossen med Fossegrimen. I bassenget ligger det store steiner fra hvor barna kan hoppe fra den ene til den andre, slik at de tørrskodd kan komme seg over vannet. Barna kan også klatre over og rundt de store steinblokkene som utgjør postamentet – eller fjellet - som Ole Bull står på. Bak og nord for Ole Bull står et stort, gammelt lindetre og noen mindre bjørketrær. Også i dette området er det plantet stauder, og det plantes årlig løkplanter, vår- og sommerblomster.

Populært fotomotiv

Ole Bulls plass er en av de mest populære stedene å bli fotografert i Bergen. Mange lar seg seg avbilde ved siden av Fossegrimen, mens de mer vågale klatrer opp fjellet til «himmelstormeren» Ole Bull.