Gå tilbake til:
Du er her:

115 utrykninger til komfyrbranner

Statistikk fra Bergen brannvesen viser at nær 60 prosent av totalt 190 branner og branntilløp i bergenshjem var direkte knyttet til bruk av komfyr i 2016. Én enkel komfyrvakt kan løse problemet og redde hjemmet ditt fra å gå opp i røyk.

Brannvesenet rykket i fjor ut til 3 138 branner i private hjem i Norge, hele 1 344 av disse var branner eller branntilløp på komfyren.

- De fleste sitter nok på en historie om da det holdt på å gå skikkelig galt på kjøkkenet. Enten om da det ringte på døren, eller da babyen begynte å skrike på soverommet. Litt uoppmerksomhet er alt som skal til for at en brann skal blusse opp og komme ut av kontroll, sier informasjonsleder Trine Sommerlade i Bergen brannvesen.

Det er krav til komfyrvakt i alle nye boliger og hvis det legges opp ny kurs til komfyren. De samme reglene gjelder for fritidsboliger. Komfyrvakter får du kjøpt hos flere elektronikkbutikker, i en rekke kjøkkenbutikker og i nettbutikker.

De fleste komfyrbranner skjer på dagtid og rammer eldre mennesker, men flest omkommer i branner om natten. Da er det ofte unge mennesker i alkoholpåvirket tilstand som rammes. Berusede personer har svekket dømmekraft og oppmerksomhet, og kan fort sovne fra komfyren.

Slik fungerer komfyrvakten

Komfyrvakten består av en sensor og en strømbryter og er enkel å installere. Sensoren overvåker kokeplatene. Hvis sensoren oppdager fare for brann, utsløser den en alarm. Om ingen reagerer på denne, gir sensoren beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren.

- Hold oppsikt under matlaging, skru av eller demp varmen hvis du blir avbrutt i matlagingen, rengjør ventilator jevnlig og pass på at det ikke ligger brennbare ting for nær koketoppen. Ingen tar skade av å vente litt på at du skrur av ovnen, men mange kan ta skade dersom du glemmer det, sier informasjonsleder Trine Sommerlade i Bergen brannvesen.

8. februar gjennomfører Bergen brannvesen årets komfyrvaktkampanje med stand på Bergen storsenter for å anbefale dette svært nyttige hjelpemiddelet. Alle kan glemme seg når de bruker komfyren. Bli tryggere ved å skaffe deg komfyrvakt!

Slik skaffer du komfyrvakt

Komfyrvakt kan kjøpes hos Lefdal og Elkjøp, i sikkerhetsbutikker på nett og via forsikringsselskap.

De som kvalifiserer til det, kan få gratis komfyrvakt hos Hjelpemiddelsentralen. Søknad om dette må imidlertid gå via fastlege, ergoterapeut eller hjemmesykepleien.