Gå tilbake til:
Du er her:

Kjenner du noen som trenger komfyrvakt?

Eldre er spesielt utsatt for brann og komfyren er den største enkeltårsaken til brann i Norge. Ved å installere komfyrvakt kan du hindre at komfyrbranner oppstår.

Komfyren er en brannversting som starter mange boligbranner. Så godt som alle komfyrbranner skyldes tørrkoking og ikke tekniske feil ved produktet. Eldre mennesker er spesielt utsatt.

- Med en komfyrvakt kunne mange av disse brannene vært unngått, likevel er det altfor få som har en, sier informasjonsleder i Bergen brannvesen Trine Sivertsen Sommerlade.

Har du for eksempel en bestemor eller bestefar som bor alene? Kjenner du noen andre som trenger hjelp til å skifte røykvarslerbatteri eller har behov for komfyrvakt? Din innsats kan være avgjørende!

En komfyrvakt er en sensor som er plassert i vifta over komfyren. Dersom det blir så varmt på koketoppen at det er fare for brann, gir sensoren beskjed til en bryter om å skru av strømmen til komfyren. Dermed kan en brann avverges. I alle nye elektriske anlegg skal det være en fast integrert komfyrvakt. Kravet gjelder for alle nye installasjoner og omfattende rehabiliteringer etter 1. juli 2010.

Hjelpemiddelsentralene vil kunne installere komfyrvakt gratis hos spesielt utsatte personer. Sjekk med sentralen om den eldre du kjenner er berettiget til dette. Kommunale ergoterapeuter, fastlege eller hjemmesykepleiere kan bistå med søknad.