Gå tilbake til:
Du er her:

Slik får du en branntrygg jul

Jul og nyttår er tiden for god mat, levende lys og peiskos. Uoppmerksomhet under matlaging er sammen med uforsiktig bruk av levende lys blant de vanligste brannårsakene i desember.

1. Sjekk røykvarslerne en gang i måneden og hver gang du kommer hjem fra reise. Gjør det til en vane å bytte batteri 1. desember på Røykvarslerdagen.

2. Sjekk at slokkeutstyret fungerer og at du vet hvordan du skal bruke det.

3. Ha brannøvelse i hjemmet. Har du tenkt over situasjonen på forhånd, er du mye bedre forberedt om det begynner å brenne.

4. Gå aldri fra komfyren når du lager mat. Installer gjerne komfyrvakt.

5. Gå aldri fra et rom med levende lys.

6. Bruk aldri vaskemaskin eller tørketrommel når du sover eller er borte fra boligen.

7. Sjekk boligen før sengetid.

8. Slå alltid av adventsstaker, julestjerner og lyslenker om natten og når du ikke er hjemme.

9. Røyk aldri mens du ligger på sengen eller i sofaen.

10. Ikke kast aske direkte i avfallet.

Komfyren er verstingen
Halvparten av alle boligbranner starter på komfyren og i desember lager vi enda mer mat enn vanlig. Gå derfor aldri fra komfyren når du lager mat. Et godt julegavetips til deg selv eller andre kan være en komfyrvakt.

-Vi anbefaler komfyrvakt til alle, både unge og gamle. En komfyrvakt vil automatisk kutte strømmen hvis det oppstår en brannfarlig situasjon på komfyren, sier informasjonsleder i Bergen brannvesen Trine Sivertsen Sommerlade.

Skal du fritere mat, som for eksempel smultringer, er det lurt å ha et lokk for hånden i tilfelle en brann skulle oppstå. Ikke bruk vann på olje som brenner! Et annet tips er å rengjøre filteret i kjøkkenviften. Filtre som er tette av fett tar raskere fyr og gjør det lettere for flammene å spre seg.

-Som tilleggsutstyr kan det være lurt å ha et brannteppe eller en slokkespray tilgjengelig på kjøkkenet, legger Sommerlade til.

Pass på levende lys

Det er koselig med levende lys i førjuls- og juletiden, men plasser aldri tente lys i nærheten av brennbart materiale, eller i dekorasjoner med mose, kvister, kongler og andre tørre materialer.

-En god regel er å alltid blåse ut lyset når du forlater rommet. Man skal kanskje bare en rask tur ut, men plutselig har man glemt hele lyset!

Sommerlade anbefaler branntrygge, elektriske lys som kan stå på hele døgnet.

Sjekk julebelysningen!

Henter du frem gammel julebelysning fra loftet må du sjekke at denne virker som den skal og at det ikke er slitasje eller kutt i ledningene. Belysning som skal brukes utendørs må være spesielt egnet til dette formålet, det samme gjelder for skjøteledninger. En skjøteledning for innendørs bruk kan føre til strømgjennomgang, jordfeil og andre skader om den brukes ute. Utendørs lys skal plugges i stikkontakter som er montert ute. Ledninger må ikke klemmes i dør- eller vinduskarmer, da kan kabelen ta skade.

-Slå av julebelysningen om natten og når du ikke er hjemme, anbefaler Sommerlade.

Sjekk røykvarsler og slokkeutstyr

Om en brann skulle oppstå er det svært viktig å ha fungerende røykvarsler og slokkeutstyr. Bytt batteri i røykvarsleren en gang i året og sjekk at den virker ved å trykke på testknappen.

Brannvesenet ønsker alle en branntrygg jul!