Gå tilbake til:
Du er her:

Bruk beskyttelsesbriller på nyttårsaften

Politi og brannvesen oppfordrer deg til å være forsiktig ved bruk av fyrverkeri.

1. Forbered fyrverkeriavbrenningen mens det fortsatt er lyst.

2. Les bruksanvisningen nøye.

3. Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadet.

4. Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte.

5. Bruk tennstav. Ikke bruk lighter, fyrstikker eller annen åpen flamme.

6. Bruk beskyttelsesbriller.

7. Bøy deg aldri over antent fyrverkeri. Når du har tent lunta, bør du raskt snu ansiktet vekk og komme deg på trygg avstand.

8. Ikke tenn fyrverkeriet på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk.

9. Hold god avstand fra oppskytingen.

10. Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen.

Både bakkefyrverkeri og stjerneskudd kan gi alvorlige skader hvis det brukes feil. Øyne og ansikt er spesielt utsatt, så bruk beskyttelsesbriller.

- Husk også beskyttelsesbriller til små og store som skal være i nærheten av fyrverkeri, oppfordrer brannsjef Leif Linde.

ER DU I SENTRUM PÅ NYTTÅRSAFTEN? Få med deg felles oppskyting fra Vågen

Bruk av fyrverkeri er bare tillatt på nyttårsaften mellom klokken 18.00 og 02.00. Forutsetningen er at fyrverkeri, uansett klasse, ikke skal avbrennes hvis det kan oppstå fare for brann eller personskade.

Totalforbud mot bruk av fyrverkeri i den tette trehusbebyggelsen

I 2016 vedtok bystyret i Bergen en ny lokal forskrift som innebærer totalforbud mot bruk av fyrverkeri i og i nærheten av de tette trehusområdene i Bergen. All bruk av fyrverkeri er forbudt innenfor områdene som er merket med rødt på kartet. Forbudet gjelder hele året.

- Forbudet mot bruk av fyrverkeri i de tette trehusområdene er ment for å gjøre byen tryggere. Jeg oppfordrer alle å få med seg det kommunale nyttårsfyrverkeriet som skytes opp ved midnatt ved Tollbodkaien, sier brannsjef Leif Linde.

Generelle bestemmelser for bruk av fyrverkeri

I henhold til politivedtekt for Bergen kommune av 22.02.1999, er det forbudt å brenne av fyrverkeri, herunder raketter, krutt eller eksplosive gjenstander av enhver art, på, utover eller i umiddelbar nærhet av offentlig sted uten samtykke fra politiet. I Norge er det totalforbud mot å skyte opp raketter med styrepinne. Bruk av nødraketter er alltid forbudt utenom reelle nødsituasjoner.

Følg aldersgrensen

Aldersgrensen for kjøp og bruk av fyrverkeri er 18 år. For små stjerneskudd er aldergrensen 12 år. Barn må aldri bruke stjerneskudd uten at voksne passer på. Sjekk alltid merkingen på produktene, og følg aldersgrensen som står der.

Disse typene er forbudt

I Norge er det totalforbud mot å skyte opp raketter med styrepinne. Bruk av nødraketter er alltid forbudt utenom reelle nødsituasjoner. Kinaputter er forbudt, og Bergen brannvesen har innført forbud mot bruk av flyvende lanterner. Les mer om generelle bestemmelser hos brannvesenet.

Merk at det kun er butikker og utsalg med løyve fra brannvesenet som har lov til å selge fyrverkeri.

Tenk brannsikkerhet og fremkommelighet

Brannvesen og politi oppfordrer til å plassere bosspann og lignende i god avstand fra husvegger. Husk også at postkassen bør tømmes. Tenk på fremkommelighet i gatene for utrykningskjøretøy!