Gå tilbake til:
Du er her:

Komfyrvakt kan redde hjemmet ditt fra brann

I fjor hadde Bergen brannvesen 126 utrykninger som kunne knyttes til bruk av komfyr. En komfyrvakt kan redde hjemmet ditt fra å gå opp i røyk.

Komfyrbrann er den vanligste enkeltårsaken til brann i norske hjem. Selv om antall boligbranner i Bergen gikk ned fra 100 i 2016 til 75 i 2017, har antall branner på komfyren gått opp. I 2017 var det 126 slike branntilløp i Bergen, mot 100 i 2016.

-Så godt som alle komfyrbranner skyldes tørrkoking og ikke tekniske feil ved produktet. Da er det veldig fint å ha en komfyrvakt som hindrer at farlige situasjoner oppstår. Vi anbefaler alle å installere komfyrvakt, sier brannsjef i Bergen brannvesen, Leif Linde.

Rammer alle

På landsbasis rykket brannvesenet i fjor ut til 3344 boligbranner i Norge, hele 1516 av disse var branner eller branntilløp på komfyren. Tørrkoking rammer folk i alle aldersgrupper, alt fra unge som lager nattmat, til travle småbarnsfamilier og eldre som glemmer komfyren.

–Vi har lenge sett søkelys på slike hendelser og advart alle målgrupper mot uvettig komfyrbruk. Likevel går tallet opp, så her må folk ta budskapet innover seg, oppfordrer brannsjefen.

Kutter strømmen automatisk

En komfyrvakt kutter strømmen automatisk hvis du glemmer å slå av kokeplaten. Det er en investering i en mer brannsikker hverdag.

Det er krav om komfyrvakt i alle nye boliger og fritidsboliger, og hvis det legges opp ny kurs til komfyren. Komfyrvakter får du kjøpt hos flere elektronikkbutikker, i en rekke kjøkkenbutikker og i nettbutikker.

Komfyrvaktkampanjen

Torsdag 15. februar arrangeres en nasjonal komfyrvaktkampanje for å få økt oppmerksomhet rundt de altfor mange komfyrbrannene. En komfyrvakt kan begrense skadene og hindre at en komfyrbrann utvikler seg til å bli alvorlig. Under kampanjen vil over 200 brannvesen, feiervesen og det lokale eltilsyn ha lokale aktiviteter over hele landet.

Komfyrvaktkampanjen er en del av "Alt vi kan mot brann", som er en nasjonal satsing frem til 2020 på brannforebyggende arbeid målrettet mot risikoutsatte grupper. Bak "Alt vi kan mot brann" står DSB, Norsk brannvernforening, Finans Norge, Norsk brannbefals landsforbund, Feiermesterens landsforening, Nelfo, Branninformasjonsforum, det lokale eltilsyn og sakkyndige selskap.