Gå tilbake til:
Du er her:

Slik får du en branntrygg påske

Vær oppmerksom når påskekosen involverer bruk av ild - enten det er stearinlys, bruk av gass, grill eller fyring i peisen. Vær også alltid våken og tilstede når komfyren er i bruk.

1. Sørg for at du har fungerende røykvarslere både hjemme, på hytten, i båten og i campingvognen. Ta med nye røykvarslerbatterier hjemmefra. Det finnes også reiserøykvarslere på markedet.

2. Sørg for å ha slokkeutstyr lett tilgjengelig. Sjekk at trykkmåleren på brannslukkingsapparatet peker på grønt.

3. Sørg for at rømningsveiene er lett fremkommelige. Er du på en hytte med mye snø må du huske å grave frem alternative rømningsveier.

4. Sjekk slanger og koblinger på propananlegget. En god metode er å bruke såpevann for å søke etter lekkasjer. Koble gjerne fra slangen til gassbeholderen om natten.

5. Sørg for at ildstedet i god stand. Ikke sett asken fra ildstedet rett utenfor hytte- eller husveggen. Kjøl ned asken i en brannsikker bøtte med lokk, plassert på fast plate eller steinhelle og i god avstand fra hytte- eller husveggen.

6. Forlat aldri et rom med levende lys og pass på at du ikke sovner fra stearinlyset. Bruk ikke-brennbare lysestaker og sett lysene i god avstand til brennbart materiale.

7. Hold alltid oppsikt med komfyren når den er i bruk.

8. Skal du grille må du sette grillen stødig med god avstand til brennbart materiale. Hold øye med grillen så lenge den er varm.

9. Tørk ikke klær og lignende rett på ovnen.

Forlat aldri et rom med levende lys og pass på at du ikke sovner fra lys. Bruk bare brannsikre lysestaker som tåler at lyset brenner ned uten at dette får konsekvenser. Levende lys må ikke komme i nærheten av ting som kan brenne, så vær derfor spesielt oppmerksom på avstand til gardiner og andre tekstiler om du lufter gjennom vindu.

Pass også på når du tilbereder mat på komfyren - det er lett å glemme og det kan føre til komfyrbrann.

Sørg for at ildstedet i god stand. Ikke sett asken fra ildstedet rett utenfor hytte- eller husveggen. Kjøl ned asken i en brannsikker bøtte med lokk, plassert på fast plate eller steinhelle og i god avstand fra hytte- eller husveggen.

Krav til røykvarsler på hytten

Det er samme krav til brannsikkerhet i hytter som i vanlige boliger, det betyr at hytten skal ha både røykvarsler og brannslokkingsutstyr. Det skal være brannalarmanlegg eller røykvarsler i alle boliger, hytter og fritidseiendommer, og det skal være minst en røykvarsler i hver etasje. Husk å ta med deg nye batterier til røykvarsleren når du reiser til hytten. Sjekk at røykvarsleren fungerer når du kommer frem og at den kan høres på alle soverom og oppholdsrom, også når dørene er lukket. Kontroller at slokkemiddel som brannslange eller brannslokkeapparat er lett tilgjengelig. Er du på en hytte med mye snø må du huske på å grave frem alternative rømningsveier.

Husk også røykvarsler til båten og campingvognen. Det finnes for eksempel reiserøykvarslere på markedet.

Vær forsiktig med gass

Lekkasje i propanutstyr og slanger kan føre til brann- og eksplosjonsfare. Sjekk derfor jevnlig propanutstyr, slanger og koblinger. En god metode er å bruke såpevann for å søke etter lekkasjer. Koble gjerne fra slangen til gassbeholderen om natten og når du forlater hytten. Om du kjenner gasslukt må du ikke tenne eller slå på noe som kan utløse gnister, som for eksempel en lysbryter. Luft først godt ut og finn så eventuelle lekkasjer.