Gå tilbake til:
Du er her:

Slik får du en branntrygg juletid

Jul og nyttår er høytid for god mat, levende lys og peiskos. Uoppmerksomhet under matlaging er sammen med uforsiktig bruk av levende lys blant de vanligste brannårsakene i desember.

1. Sjekk røykvarslerne en gang i måneden og hver gang du kommer hjem fra reise. Gjør det til en vane å bytte batteri 1. desember på Røykvarslerdagen.

2. Sjekk at slokkeutstyret fungerer og at du vet hvordan du skal bruke det.

3. Ha brannøvelse i hjemmet. Har du tenkt over situasjonen på forhånd, er du mye bedre forberedt om det begynner å brenne.

4. Gå aldri fra komfyren når du lager mat. Installer gjerne komfyrvakt.

5. Gå aldri fra et rom med levende lys.

6. Aldri sett et tent lys nær gardiner eller brennbar julepynt, og unngå å bruke brennbare lysestaker.

7. Sjekk alltid en ekstra gang at alle levende lys er slukket før du legger deg eller går ut av huset.

8. Slå alltid av adventsstaker, julestjerner og lyslenker om natten og når du ikke er hjemme.

9. Røyk aldri mens du ligger på sengen eller i sofaen.

10. Ikke kast aske direkte i avfallet.

Sørg først og fremst for at du har fungerende røykvarslere og slokkeutstyr som du kan bruke!

Komfyren er verstingen

Halvparten av alle boligbranner starter på komfyren og i desember lager vi enda mer mat enn vanlig.

-Vær alltid i umiddelbar nærhet til kjøkkenet når komfyren er på, sier avdelingsleder for brannforebyggende avdeling i Bergen brannvesen, Janicke Larsen.

Et godt julegavetips til deg selv eller andre kan være en komfyrvakt.

-Vi anbefaler komfyrvakt til alle, både unge og gamle. En komfyrvakt vil automatisk kutte strømmen hvis det oppstår en brannfarlig situasjon på komfyren, forteller Larsen.

Skal du fritere mat, som for eksempel smultringer, er det lurt å ha et lokk for hånden i tilfelle en brann skulle oppstå. Ikke bruk vann på olje som brenner! Et annet tips er å rengjøre filteret i kjøkkenviften. Filtre som er tette av fett tar raskere fyr og gjør det lettere for flammene å spre seg.

-Som tilleggsutstyr kan det være lurt å ha et brannteppe eller en slokkespray tilgjengelig på kjøkkenet, legger Larsen til.

Pass på levende lys

Det er koselig med levende lys i førjuls- og juletiden, men plasser aldri tente lys i nærheten av brennbart materiale, eller i dekorasjoner med mose, kvister, kongler og andre tørre materialer.

-En god regel er å alltid blåse ut lyset når du forlater rommet. Man skal kanskje bare en rask tur ut, men plutselig har man glemt hele lyset! Gå gjerne også en runde før du legger deg for å sjekke at alt er blåst ut, sier Larsen.

Larsen anbefaler branntrygge lys med batteri.

Sjekk julebelysningen!

Henter du frem gammel julebelysning fra loftet må du sjekke at denne virker som den skal og at det ikke er slitasje eller kutt i ledningene. Belysning som skal brukes utendørs må være spesielt egnet til dette formålet, det samme gjelder for skjøteledninger. En skjøteledning for innendørs bruk kan føre til strømgjennomgang, jordfeil og andre skader om den brukes ute. Utendørs lys skal plugges i stikkontakter som er montert ute. Ledninger må ikke klemmes i dør- eller vinduskarmer, da kan kabelen ta skade.

- For å være på den sikre siden er det lurt å slå av all julebelysning om natten og når du ikke er hjemme, sier Larsen.