Gå tilbake til:
Du er her:

Komfyrvakt kan redde hjemmet ditt fra brann

I fjor hadde Bergen brannvesen 122 utrykninger som kunne knyttes til bruk av komfyr. En komfyrvakt kan redde hjemmet ditt fra å gå opp i røyk.

Tørrkoking kan forekomme blant folk i alle aldersgrupper - fra unge som lager nattmat, til eldre som kan glemme eller sovne fra komfyren.

-Så godt som alle komfyrbranner skyldes tørrkoking og ikke tekniske feil ved produktet. Da er det veldig fint å ha en komfyrvakt som hindrer at farlige situasjoner oppstår. Vi anbefaler alle å installere komfyrvakt, sier brannsjef i Bergen brannvesen, Leif Linde.

Vanligste enkeltårsak

Komfyrbruk er den vanligste enkeltårsaken til brann i norske hjem. Antall boligbranner i Bergen gikk litt opp fra 75 i 2017, til 89 i 2018. Av disse hadde 12 beviselig startet på komfyren – og i tillegg kommer 110 branntilløp.

– Vi har hatt et høyt fokus på slike hendelser og advart alle målgrupper mot uvettig komfyrbruk. Likevel går ikke tallene så mye ned som vi skulle ønske, så her må folk ta budskapet innover seg, oppfordrer brannsjef Leif Linde.

Kutter strømmen automatisk

En komfyrvakt kutter strømmen automatisk hvis du glemmer å slå av kokeplaten. Det er en investering i en mer brannsikker hverdag.

Det er krav om komfyrvakt i alle nye boliger og fritidsboliger, og hvis det legges opp ny kurs til komfyren. Komfyrvakter får du kjøpt hos flere elektronikkbutikker, i en rekke kjøkkenbutikker og i nettbutikker.

Komfyrvaktkampanjen

Onsdag 13. februar arrangeres en nasjonal komfyrvaktkampanje for å få økt oppmerksomhet rundt de altfor mange komfyrbrannene. En komfyrvakt kan begrense skadene og hindre at en komfyrbrann utvikler seg til å bli alvorlig. Under kampanjen vil over 200 brannvesen, feiervesen og det lokale eltilsyn ha lokale aktiviteter over hele landet.

Komfyrvaktkampanjen er en del av "Alt vi kan mot brann", som er en nasjonal satsing frem til 2020 på brannforebyggende arbeid målrettet mot risikoutsatte grupper. Bak "Alt vi kan mot brann" står DSB, Norsk brannvernforening, Finans Norge, Norsk brannbefals landsforbund, Feiermesterens landsforening, Nelfo, Branninformasjonsforum, det lokale eltilsyn og sakkyndige selskap.