Gå tilbake til:
Du er her:

Husk bålforbudet

Fra 15. april til 15. september er faren for å forårsake gress- og skogbranner normalt større enn ellers i året. Derfor er det i denne perioden ikke lov å gjøre opp bål ute i naturen.

I Norge må alle vise aktsomhet og opptre på en slik måte at det ikke oppstår brann. Dette gjelder alle, hele tiden og over alt. I tillegg har vi et generelt bålforbud fra 15. april til 15. september. Da er det forbudt å tenne opp bål og grille i eller i nærheten av skog og annen utmark.

Du kan fremdeles grille eller brenne hageavfall i din egen hage eller grille på egnete steder i for eksempel enkelte parkområder eller i strandkanten. Det finnes også tilrettelagte grill- og bålplasser på byfjellene i Bergen, som kan benyttes hele året. Disse finner du på Fløysletten og Skomakerdiket, Munkebotn og ved Bjørnevatnet på Smøråsfjellet.

Det er tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann, men all bålbrenning utføres på eget ansvar. Er du i tvil er det bedre å stå over bålbrenningen.

Engangsgrill og bålpanne

Vær svært varsom med bruk av engangsgrill. Slike er ofte årsak til gress- og skogbranner. Plasser aldri engangsgriller på brennbart underlag. Engangsgriller slokkes helt med vann og legges i egen metallbeholder etter bruk.

Ved bruk av bålpanner gjelder samme regler som ved brenning av hageavfall, hvor man kun skal brenne tørr og ren ved, eller bruke grillkull.

Flatebrenning

Flatebrenning eller brenning av hogstavfall, samt gress- og lyngsviing må meldes til brannvesenet. Det skal være en ansvarlig leder for brenningen, det må utarbeides planer og sørges for at brenningen gjennomføres på en forsvarlig måte. Denne type brenning er tillatt også i tidsrommet fra 15. april til 15. september.