Gå tilbake til:
Du er her:

Husk bålforbudet

Fra 15. april til 15. september er faren for å forårsake gress- og skogbranner normalt større enn ellers i året. Derfor er det i denne perioden ikke lov å gjøre opp bål ute i naturen.

I Norge må alle vise aktsomhet og opptre på en slik måte at det ikke oppstår brann. Dette gjelder alle, hele tiden og over alt. I tillegg har vi et generelt bålforbud fra 15. april til 15. september. Da er det forbudt å tenne opp bål og grille i eller i nærheten av skog og annen utmark.

Du kan fremdeles grille eller brenne hageavfall i din egen hage eller grille på egnete steder i for eksempel enkelte parkområder eller i strandkanten.

Det finnes også tilrettelagte grill- og bålplasser på byfjellene i Bergen, som kan benyttes hele året. Disse finner du på Fløysletten og Skomakerdiket, Munkebotn og ved Bjørnevatnet på Smøråsfjellet. NB! Under forhold med spesiell fare for brann i skog og utmark, er det ikke forsvarlig å bruke disse grill- og bålplassene.

Det er tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann, men all bålbrenning utføres på eget ansvar. Er du i tvil er det bedre å stå over bålbrenningen.

Engangsgrill og bålpanne

Vær svært varsom med bruk av engangsgrill. Slike er ofte årsak til gress- og skogbranner. Plasser aldri engangsgriller på brennbart underlag. Engangsgriller slokkes helt med vann og legges i egen metallbeholder etter bruk.

Ved bruk av bålpanner gjelder samme regler som ved brenning av hageavfall, hvor man kun skal brenne tørr og ren ved, eller bruke grillkull.