Gå tilbake til:
Du er her:

Nå kan du sende direktevideo til brannvesenet

Bergen brannvesen har utviklet et helt eget system som gjør det mulig å strømme video direkte inn til 110-sentralen, via mobiltelefonen.

Den nye løsningen har allerede blitt testet ut over en periode og vist seg å ha enormt god effekt. Tidligere denne måneden ble løsningen brukt under en skogbrann i Samnanger, og brannvesenet fikk verdifull informasjon med direktebilder fra stedet.

- Det kan være vanskelig for oss å vurdere en situasjon dersom innringer er stresset eller har vanskeligheter med å forklare hva som skjer. Vi ønsker å få en så tidlig situasjonsforståelse som mulig, slik at 110 kan sende ut riktige ressurser. Med det nye systemet blir dette mye enklere, forteller Kjell-Thore Olsen, seksjonsleder for drift og utvikling i Bergen brannvesen.

Slik fungerer løsningen:

  • 110-sentralen sender en sms med en lenke til den som melder fra om brann.
  • Via lenken får sentralen tilgang til kamera og melderen kan sende direkte video fra mobilen sin. Direktevideoen blir sendt til skjermer på hovedbrannstasjonen.
  • Operatørene i 110-sentralen vurderer hvor mye og hvilke ressurser som skal sendes ut.

Første gang i Norge

- Vi Bergen brannvesen satser på innovasjon og utvikling av gode tekniske løsninger. Dette systemet vil bety mye for hvordan vi jobber med innsatsledelse, og det vil gjøre innsatsen både tryggere og mer effektiv, sier brannsjef Leif Linde.

Den nye løsningen er utviklet av Bergen brannvesen over to år, sammen med teknologibedriften Incendium i Danmark. Løsningen med lenke på sms skal fungere på de fleste moderne smarttelefoner. Dette er første gang et slikt system blir tatt i bruk i Norge.

- Vi har kommet så langt i prosjektet at vi skal sette det i drift denne uken. Det neste steget blir å kunne sende video til mannskapene som er på vei, slik at de får opp hva som skjer på skjermen i bilen. På den måten kan de forberede seg til innsats. Med direktevideo vet de nøyaktig hva de kommer til, sier Kjell-Thore Olsen.