Gå tilbake til:
Du er her:

Nyhetsbrev nr. 10 – 2017TIRSDAGSKVELD 12. DESEMBER
Hjørnehuset i skostredetNatt til 14. mars i år brant et av byens gamle trehus ned, det såkalte «Frimerkehuset» på hjørnet mellom Skostredet og Østre Skostredet. I arkivene finnes deler av husets historie bevart. Hva kan arkivmateriale som kartforretninger, byggesaker, ligningsprotokoller og folketellinger fortelle om bygningens lange historie? Hvem har bodd der, hva har huset vært brukt til og hvilke endringer har vært gjort? Rådgiver Ingfrid Bækken ved Bergen Byarkiv har gjort et lite dykk i arkivene. Foredraget forteller om huset, beboerne, forretningene – og kildene. Foredraget starter kl. 19, og finner sted på byarkivets lesesal i Kalfarveien 82. Arrangementet er gratis og foredraget varer ca. 45 minutter. Velkommen!

 Arkivdagen

Bergen Byarkiv holdt som vanlig åpent hus på den nordiske arkivdagen lørdag 11. november. I år feiret vi vår samarbeidspartner ArkiVest som markerte sitt 30-årsjubileum. Et fulltallig publikum fikk høre bl.a. Kjersti Toppe snakke om arkivpolitikk, lokalhistorie og privatarkiver, og Gudmund Skjeldal om arbeidet med historien til Bergens Tidende. Les mer om arrangementet på vår nettside.Biblioteket i Strømgaten 100 år

I år er det 100 år siden Bergen offentlige biblioteks nybygg i Strømgaten sto ferdig. Den offisielle innvielsen fant sted 7. desember 1917. Da hadde det gått over ti år fra arkitektkonkurransen ble avholdt i 1906. I arkivet finnes både konkurransetegninger, arkitekt Nordhagens originaltegninger og mye annen dokumentasjon om byggeprosjektet. Les mer om biblioteksbygningen på nettsiden vår.

Tirsdagskvelder 2018

Også i 2018 er du velkommen til byarkivet for litt historisk påfyll på tirsdagskveldene. Strileopprøreren Jochum de Lange, norsk oljehistorie i arkivene og Bergens Barneasyl er noe av det du kan få vite mer om i året som kommer. Vi starter allerede 9. januar med historien til Bergen legevakt. Programmet for neste års tirsdagskvelder er klart, og du finner det på nettsiden vår.


Julegaver fra byarkivet

Hvorfor ikke kjøpe årets julegaver på byarkivet? Vi selger flere bøker til den historieinteresserte bergenser, som «Byggverk i Bergen» og «Bestefar trodde det var dommedag», om eksplosjonsulykken i 1944. En oversikt over publikasjonene finner du her.

Utlysning av stilling som byarkivar

Stillingen som ny byarkivar i Bergen er nå utlyst etter at Arne Skivenes gikk av med pensjon tidligere i høst. Søknadsfrist er 31.12.2017.
God jul!
Med dette bildet fra Gågaten ønsker Bergen Byarkiv alle gode venner og støttespillere en riktig god jul. Vi takker for året som er gått, og ønsker både kjente og ukjente velkommen til byarkivet i 2018. Se større versjon av bildet her.
Finn frem til byarkivet
Du kan nå oss både til fots, med bil og med buss fra sentrum.
Les mer her!
Lesesalens åpningstider

Lesesalen er åpen mandag, tirsdag og torsdag kl. 09.00-15.00. Telefonen besvares alle hverdager 09.00-15.00.
Illustrasjoner:
Heading: Utsnitt fra foto av Rolf Hordnes.

Hovedramme: Tegning fra arkivet etter Bygningssjefen i Bergen, Bergen Byarkiv - Foto: Ståle Bruland - Tegning fra arkivet etter Byggprosjektavdelingen, Bergen Byarkiv - Tegning fra arkivet etter Kirke- og begravelsesvesenet, Bergen Byarkiv - Foto fra arkivet etter Morgenavisen, fotograf ukjent.
Sideramme: Tegning fra arkivet etter arkitekt Nils Holter - Tegning fra arkivet etter Bygningssjefen i Bergen - Foto: Ingfrid Bækken.

 

 

Edit