Gå tilbake til:
Du er her:

Nyhetsbrev nr. 9 – 2018


Arkivdagen 10. november
Eg  Nordnes!

Lørdag 10. november kl. 11 inviterer Bergen byarkiv, Statsarkivet i Bergen og Spesialsamlingene ved Universitetsbiblioteket i Bergen til Arkivdagen 2018: Eg Nordnes!

Foredragene
finner sted på Studentsenteret i Parkveien 1, og det blir servering av kaffe, te og skillingsboller. Etterpå blir det bydelsvandring på Nordnes. Arrangementet er gratis og åpent for alle. Velkommen!

 

Program for dagen:

1100-1110 Velkommen ● ved Jan Tore Helle, byarkivar i Bergen

1110-1140 Nordnes mellom fortid og fremtid ● Johanne Gillow, byantikvar i Bergen

1145-1215 Slaget på Vågen ● Bjørn-Arvid Bagge, seksjonsleder, Spesialsamlingene UiB

1220-1240 Nye muligheter – brannen i 1901 ● Ine Merete Baadsvik, rådgiver, Bergen byarkiv

1240-1300 Pause

1300-1330 Avrettingssteder på Nordnes med fokus på Audun Huglekson (1302) og Jacob Wallin (1876) ● Yngve Nedrebø, statsarkivar i Bergen

1335-1355 Spor etter skeiv historie på Nordnes ● Hannah Gillow-Kloster, faglig leder, Skeivt Arkiv, UiB

1400-1420 Historiske foto fra Nordnes ● Morten Heiselberg, seniorkonsulent og fotograf, Billedsamlingen, UiB

1430 Felles avgang fra Studentsenteret mot oppmøteplass for bydelsvandring på Nordnes
1500-1600 Bydelsvandring ● ved Mons Kvamme, Nordnespatriot og lokalhistoriker, oppmøte ved Nordnes bydelshus, Klosteret 2


Oljehistorie på Digitalarkivet


På forrige tirsdagskveld hørte vi Eivind Skarung fra Norsk olje- og gassarkiv holde foredrag om dokumentene som forteller om Norges oljehistorie de siste 50 år. Arkivverket har digitalisert og gjort tilgjengelig et utvalg kilder, og nå kan du bla i hele 86 000 digitaliserte sider med oljehistorie på Digitalarkivet. Her finnes borerapporten om det første oljefunnet, Statoils styreprotokoller, granskningen av Alexander Kielland-ulykken og mye mer. Se alle oljearkivene i Digitalarkivet!


Arkivportalen i ny utgave

Nettsiden Arkivportalen (www.arkivportalen.no) er lansert i ny utgave. Arkivportalen er en felles søketjeneste for norske arkivinstitusjoner, der du nå kan søke i arkivlister for over 50 000 arkiver fra hele 82 depotinstitusjoner! Her finner du ikke digitaliserte arkiver, men oversikter over arkivenes innhold. Bergen byarkiv har i dag 463 arkiver på Arkivportalen, og legger jevnlig ut flere. Blant arkivlistene du finner er kemneren i Bergen, arkitekt Ole Landmark og innlandsfiskenemnda i Fana - blant mange andre! Her finner du byarkivets arkiver på Arkivportalen.


Mottakelse på Slottet

I april fikk tidligere byarkivar Arne Skivenes tildelt Kongens Fortjenstmedalje for sin lange innsats for arkiv og arkivfaget. Medaljen ble utdelt av varaordfører Marita Moltu på en tilstelning på Bergen byarkiv. I forrige uke var Arne Skivenes på mottakelse på Slottet for de som ble tildelt Kongens Fortjenstmedalje i vår. 30 medaljemottagere med ledsagere fikk omvisning på Slottet, før de fikk hilse på Kongen og Dronningen. Deretter var det bordsete og taler i ballsalen. Her kan du lese om utdelingen av medaljen.


Fergen «Uren» 100 år

I år er det 100 år siden fergen «Uren» ble satt i rute over Puddefjorden. Den store trafikken etter utbyggingen av Gyldenpris etter 1916 gjorde det umulig for fløttmennene å dekke etterspørselen etter transport, og i 1918 ble det derfor kjøpt inn en ferge. Senere kom «Uren I» til, og begge var i drift frem til 1950. Fra 1950 til driften ble lagt ned sommeren 1957 var det bare «Uren I» som gikk over fjorden. På vår nettside om Årstads historie kan du lese mer om fergedriften på Puddefjorden.


 


 

Finn frem til byarkivet

Du kan nå oss både til fots, med bil og med buss fra sentrum.
Les mer her!
Lesesalens åpningstider

Lesesalen er åpen mandag, tirsdag og torsdag 09.00-15.00. Telefonen besvares alle dager 09.00-15.00.

Illustrasjoner:
Heading: Utsnitt av prospekt av Bergen fra Erik Pontoppidans «Forsøk til Norges naturlige historie», trykket i København 1752.
Hovedramme: Arkivdagen, design Ståle Krantz Bruland - Skjermbilde av Arkivportalen - «Ocean Traveler» 1966. Utsnitt. Ukjent fotograf.
Arkivet etter Esso Norge AS, Statsarkivet i Stavanger
- Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix, utsnitt - Foto: «Uren». Fotograf ukjent (Henry Ulvatne via Bergens Sjøfartsmuseum.
Sideramme: Arkivet etter Byggprosjektavdelingen - Foto fra arkivet etter Nordnes skole, fotograf Jan H. Reimers - Utsnitt av Høeghs generalkart , arkivet etter Oppmålingsvesenet. 

 

Edit