Gå tilbake til:
Du er her:

Nyhetsbrev nr. 10 – 2018

TIRSDAGSKVELD 11. DESEMBER


Stadskonduktørens skjebne
– Høegh og generalkartet for Bergen

Vi ønsker velkommen til årets siste tirsdagskveld. Tirsdag 11. desember vil Christopher Harris fortelle historien om Ole Peter Riis Høegh. Høegh var byens første stadskonduktør, og led en tragisk skjebne som følge av arbeidet sitt. Blant oppgavene var å utarbeide både et grensekart og et generalkart over byen, men alt arbeidet og kranglene med kommunen førte til at han ble erklært sinnssyk og umyndiggjort i 1850. Denne kvelden finner vi også frem noen av Høeghs fine kart, både grensekartet og generalkartet fra 1848! Foredraget starter kl. 19 og finner sted på byarkivets lesesal i Kalfarveien 82.
 


Utviklingsmidler til helhetlig arkivforvaltning

Bergen byarkiv og ArkiVest er tildelt utviklingsmidler fra Riksarkivaren til et prosjekt for å videreutvikle arbeidet med arkivene. Prosjektet er godt i gang og skal bl.a. identifisere utfordringer, behov og forbedringsmuligheter. Videre skal det identifiseres tiltak og utarbeides mål, strategier og planer for å realisere dette. Prosjektet er et viktig grunnlag for videre satsninger i de neste årene for å sikre et enda mer helhetlig og bredere publikumstilbud.Tirsdagskvelder 2019


Programmet for neste års tirsdagskvelder er klart! Haukeland sykehus, byvaktmesteren, Bergens Ligbrændingsforening, ballett og Knud Knudsens landskapsbilder. Dette er noe av det du kan høre om i 2019. Legg til avisen Dagens hundreårsjubileum, Universitetets bygninger og produksjonsrådet – variert både i tid og tema. Vi gleder oss til nye foredrag og håper mange finner veien til byarkivets tirsdagskvelder i året som kommer! Du finner programmet på nettsiden vår.


 

Ten Sing på utstilling i Trondheim


I november hadde vi besøk fra det nasjonale museet for populærmusikk, Rockheim, på lesesalen. De jobber med en utstilling om populærmusikk og kristendom som skal åpne i april, og Ten Sing-bevegelsen startet i Bergen på 1960-tallet. De så derfor på arkivmateriale fra Ten Sing Bergen og Bergens ynglingeforenings Sangforening, som begge har deponert sine arkiver hos ArkiVest.
 

Nøstetorget for hundre år siden


Mange hus tett i tett. Noen står fortsatt, andre er borte - og ett har fått ny tomt! Med utgangspunkt i to postkort fra arkivet etter Morgenavisen forteller vi litt om Nøstetorget. Les mer på nettsiden vår.
 


God jul!


Med kveldsstemning fra Torget en gang på 60-tallet ønsker Bergen byarkiv alle gode venner og støttespillere en riktig god jul! Vi takker for året som er gått, og ønsker både kjente og ukjente velkommen til byarkivet i 2019! Se julekortet her.
 Finn frem til byarkivet

Du kan nå oss både til fots, med bil og med buss fra sentrum.
Les mer her!

 


Lesesalens åpningstider 

Lesesalen er åpen mandag, tirsdag og torsdag kl. 09.00-15.00. Telefonen besvares alle hverdager 09.00-15.00.Illustrasjoner:
Heading: Fotograf ukjent, arkivet etter Morgenavisen.
Hovedramme: Utsnitt av Høeghs generalkart, arkivet etter Oppmålingsvesenet - Foto: privat eie - Foto: Anders Nilsen - Ukjent fotograf, arkivet etter Morgenavisen - Foto: Giovanni Trimboli, arkivet etter Byjubileumskomiteen, 
Sideramme: Tegning fra arkivet Reguleringsvesenet - Foto fra arkivet etter SK Trane - Foto: Ingfrid Bækken

 

 

Edit