Gå tilbake til:
Du er her:

Nyhetsbrev nr. 6 – 2019

TIRSDAGSKVELD 4. JUNI1919 – det eigentlege året for innføringa av allmenn røysterett

På vår siste tirsdagskveld i vår, 4. juni, markerar vi 100 år med røysterett for alle! Professor i historie Frode Ulvund fortel om utviklinga av røysteretten i Noreg. Då allmenn røysterett for menn vart vedtatt i 1898, var det slik at dei som fekk fattighjelp mista røysteretten. Først i 1919 vart bestemmelsen fjerna frå Grunnlova. 1919 markerar den endelege overgangen frå røysterett som eit privilegium for enkelte til at røysteretten vart ein personleg rettigheit for alle. Foredraget starter kl. 19 og finner sted på byarkivets lesesal i Kalfarveien 82.

 

Bergen provianteringsråd

I vår har Kjetil Torsteinsen, som tar studiet «Praksis i arbeidslivet», hatt praksisplass på byarkivet. I den forbindelse har han ordnet arkivet etter Bergen kommunes provianteringsråd. Kjetil har også skrevet en kort introduksjon om provianteringsrådet og arkivet, og han gir sin vurdering av arkivets potensielle bruk. Les mer på vår nettside. 

Fra kolonihage til parsellhage

Nylig kunne vi lese i avisen om den nye parsellhagen på Storetveitmarkene, opprettet i samarbeid mellom Bergen kommune og Fløen Parsellag. Ikke langt unna, langs Tveitevannet på Slettebakken, var det en gang en stor kolonihage med hytter og hageparseller. Hyttene ble reist på 1930-tallet, og de siste ble revet i 1978. Kanskje kan vi si at ringen er sluttet med den nye parsellhagen på Storetveit? Les mer om kolonihagene på Slettebakken her.

 

Festspillene i Bergen

I disse festspilltider kan det være på sin plass å trekke frem arkivet etter Festspillene i Bergen, som oppbevares hos vår samarbeidspartner ArkiVest. Arkivet står på listen over Norges dokumentarv, som en unik kilde til bergensk og norsk kulturliv. Det inneholder blant annet møtebøker, sakarkiver, regnskapsmateriale, foto og lydopptak. Her kan du lese om de første Festspillene i 1953.

 

God sommer!

Bergen byarkiv ønsker alle mottakere av vårt nyhetsbrev en riktig god sommer! Neste nyhetsbrev vil bli sendt ut i begynnelsen av september.

 


Finn frem til byarkivet

Du kan nå oss både til fots, med bil og med buss fra sentrum.
Les mer her!

 

Lesesalens åpningstider 

Lesesalen er åpen mandag, tirsdag og torsdag kl. 09.00-15.00.
1. juli-16.august har vi reduserte åpningstider: mandager kl. 9-15.
Telefonen besvares alle hverdager 09.00-15.00, også hele sommeren.


Illustrasjoner:
Heading: Fotograf: Ingfrid Bækken ● Hovedramme: Arkivet etter Bergen kommune. Sosialvesen – Arkivet etter Bergen kommune. Provianteringsrådet – Kolonihager på Slettebakken 1958. Foto: Lie Pettersen. Arkivet etter Bygnings- og reguleringsvesenet i Åsane – Avslutning av de første Festspillene i 1953, utsnitt, fotograf ukjent. Arkivet etter Festspillene i Bergen  ● Sideramme: Arkivet etter Bergen Havnefogd – Vill Vest 1965 – Foto: Ingfrid Bækken. 

 

Edit