Gå tilbake til:
Du er her:

Nyhetsbrev nr. 8 – 2019

TIRSDAGSKVELD 8. oktoberMotstrøms i 100 år - avisen Dagen jubilerer

I år er det hundre år siden avisen Dagen ble grunnlagt, og forfatter og tidligere journalist Dag Kullerud forteller om avisens historie. Kullerud har skrevet bok om avisen i anledning jubileet. Vi får høre hvordan avisen ble skapt av det vestlandske lekfolket - en blanding av småkårsfolk i distriktene og kjøpmenn i Bergen. Dagen var en kampavis på vakt mot de sekulære vindene, og vi vil få høre mer om avisens holdning i moralspørsmål, og dessuten om dens forhold til både arbeiderbevegelsen, KrF, EEC, EF og EU – og om de to markante redaktørene Johannes Lavik og Arthur Berg. Foredraget starter kl. 19 og finner sted på byarkivets lesesal i Kalfarveien 82. Velkommen!


 

Masteroppgave om Bergens saneringsstrøk

Susanne Berge har nylig skrevet masteroppgave i kunsthistorie om 1960-årenes prioriterte saneringsstrøk i Bergen, Marken, Solheimsgaten sør og Damsgårdsveien nord. Arkivmateriale har hun funnet i arkivene etter reguleringsvesenet og Institutt for byfornying ved byarkivet. Oppgaven «Fra vekstoptimisme til bærekraftig byutvikling i Bergen» kan du lese på universitetets åpne digitale forskningsarkiv, BORA.


 

Markering av tre pensjonister

Fredag 27. september ble det markert at tre av byarkivets erfarne medarbeidere har trått inn i pensjonistenes rekker; Marit Haugland, Knut Geelmuyden og Marit Andersen. På markeringen ble det servert både snitter, kake og gode ord fra kolleger gjennom mange år. Les mer på vår nettside.

 


Byarkivets bibliotek

Visste du at byarkivet har en stor samling bøker og tidsskrifter? Hovedsakelig er det litteratur med tema knyttet til Bergen. Noen bøker er sågar sjeldne skatter som ikke finnes ved andre bibliotek. Fremdeles er mesteparten katalogisert på gode gammeldagse kartotekkort, men bibliotekansvarlig Tore og Kristin registrerer i Bibliofil. Bøkene er tilgjengelig på lesesalen, og katalogen finner du på nettsiden vår.


 

Ny organisering på Sentralarkivet

Fra 1. oktober er Sentralarkivet organisert i fire nye grupper med tilhørende gruppeledere: Personarkiv, Eiendomsarkiv, Sak/mappe og Arkiv/systemforvaltning. Gruppelederne inngår i en ny ledergruppe på avdelingen sammen med arkivleder. Hver gruppe vil ha ansvar for sitt fagområde og skal sikre forvaltning og utvikling av sitt område. Prosjektet er en del av et større prosjekt ved byarkivet med fokus på forbedring og et mer fremtidsrettet byarkiv.


 Finn frem til byarkivet

Du kan nå oss både til fots, med bil og med buss fra sentrum.
Les mer her!

 


Åpningstider 

Lesesalen er åpen mandag, tirsdag og torsdag kl. 09.00-15.00.
Telefonen besvares alle hverdager 09.00-15.00.Illustrasjoner:
Heading: Arkivet etter Bergen gassverk ● Hovedramme: Arkivet etter Dagen. – Masteroppgave av Susanne Berge - Tre pensjonister: Foto: Ine Merete Baadsvik - Biblioteket: Foto: Gjertrud Beate Eidsheim  ● Sideramme: Arkivet etter Byggprosjektavdelingen – Arkivet etter Bygningssjefen i Bergen – Foto: Ingfrid Bækken. 

 

Edit