Gå tilbake til:
Du er her:

Nyhetsbrev nr. 2 – 2020

TIRSDAGSKVELD 11. FEBRUARDei eldste skriftlege kjeldene til Bergens historie

Dei eldste skriftlege kjeldene til Bergens historie er frå mellomalderen, men nokså få av dei er å finna i Bergen. Tysdag 11. februar vil førstearkivar i Arkivverket, Jo Rune Ugulen Kristiansen, fortelje om runepinnar frå Bryggen, soger og krøniker, brev frå paven i Roma og frå kjøpmenn i Lübeck og Deventer. Han vil og fortelje om det som kanskje er det eldste bevarte, og hittil bortimot ukjende, kartet over byen. Foredraget starter kl. 19 og finner sted på vår lesesal i Kalfarveien 82. Velkommen!

 

Møtebøker fra Haus kommune på Digitalarkivet

Månedens publisering på Digitalarkivet er møtebøkene til kommunestyret og formannskapet i Haus. Haus var egen kommune fra 1838 til 1964, da fastlandsdelen ble Arna kommune, mens resten ble en del av Osterøy kommune. Nå kan du lese i møtebøker fra kommunestyre og formannskap fra 1838 til 1919. Møtebøkene er en unik kilde til utviklingen av lokaldemokrati og politiske prosesser, og til viktige saker og dagligliv i et lokalsamfunn. 

 

Artikkel om borgervæpningen

I januar ble deler av borgervæpningens arkiv gjort tilgjengelig på Digitalarkivet. Nå har vi også publisert en fyldig artikkel om borgervæpningen, skrevet av Knut Geelmuyden og Hans Sindre Lothe Rein. Der kan du lese om historien fra oppstarten på 1200-tallet til den ble nedlagt i 1881. Du finner også en beskrivelse av de publiserte kildene og hva de kan fortelle! 
 


Studenter i praksis

I vår er historiestudentene Maria Dorthea Harsvik og Robin-Andre Gornall Grimstad utplassert hos oss. Studentene tar studiet «Praksis i arbeidslivet» ved AHKR, Universitetet i Bergen, der de skal tilegne seg kunnskap hos aktuelle samfunnsaktører og arbeidsgivere, som kulturkontor, museer og arkiv. Her skal de ordne arkivet etter Kronstad Boligselskap AS og en liten fotosamling fra Hop. Begge synes oppgaven er spennende og gleder seg til å formidle innholdet fra arkivene.

 

ArkiVest på Facebook

Vår samarbeidspartner ArkiVest er nå på Facebook! ArkiVest er en stiftelse som hjelper bedrifter, organisasjoner og privatpersoner i Bergen med å oppbevare og formidle sine historiske arkiver. Følg dem på Facebook, så kan du bli bedre kjent med hva de jobber med, og med arkivene etter deres medlemmer. Du finner dem her.
 
Finn frem til byarkivet

Du kan nå oss både til fots, med bil og med buss fra sentrum. Det er nå også kommet stativ for bysykler i Hansaparken.
Les mer her!

 


Åpningstider 

Lesesalen er åpen mandag, tirsdag og torsdag kl. 09.00-15.00.
Telefonen besvares alle hverdager 09.00-15.00.Illustrasjoner:
Heading: Arkivet etter Borgervæpningen i Bergen, BBA-A-1301 ● Hovedramme: Foto: Jo Rune Ugulen Kristiansen  –  Arkivet etter Borgervæpningen i Bergen, BBA-A-1301 - Arkivet etter  A/S Pedersen & Dekke Tricotagefabrik. Foto: Ingfrid Bækken ● Sideramme: Arkivet etter Byjubileumskomiteen, BBA-0469
 –  Foto fra arkivet etter Kommunalavd. fritid, kultur og kirke. BBA A-2969  -  Foto: Dag Fosse, KODE.


 

 

Edit