Gå tilbake til:
Du er her:
Månedens foto desember 2016

Husmorskolen

Denne måneden henter vi frem månedens dokument fra desember 2010.

Julemånedens dokument er et bilde hentet fra Bergen kommunale husmorskoles arkiv. I arkivet etter Husmorskolen finner vi i tillegg til bilder, blant annet elevprotokoller, skoleplaner, oversikt over forbruksvarer og dagbøker. Kjøkkenskriverne på dette bildet viser fram ulike sorter julemat. Vi ser både juleskinke, juleribbe, glass med hermetisert mat, brød og kaker. Studerer vi bildet nærmere, får vi også øye på noen av kjøkkenredskapene elevene brukte. Bildet er udatert, men det kan være fra 1930-tallet. I dagbok for 1933-1934 finner vi denne oppskriften på Hjortebakkels.

Hjortebakkels

4 egg

250 gr sukker

1 dl fløte

1 ts revet citronskall

1 ts kardemomme

12-14 bitre mandler

80 gr smør

½ kg mel

1 ts hjortesalt

Smult

En elev forteller i sin kokebok hvordan hjortebakkels skal tilberedes. Eggene piskes sammen og vispes til eggedosis sammen med sukkeret. Mandlene skolles og males. Fløten piskes og vispes inn i eggedosisen. Smøret smeltes og klares. Citronskall, kardemomme og mandler has i, mel m/hjortesalt siktes på. Smøret has i før alt melet er siktet på. Deigen dekkes til og hviler til neste dag.

Smultet smeltes langsomt. Deigen rulles ut og dannes til kaker som snittes i.

Finn fram ulimt papir eller flatbrød til å legge de ferdigkokte kakene på, redskap til å ta opp kakene med, og potetskiver til å legge i fettet hvis det blir for varmt, og når fettet skal avkjøles etter at kakene er ferdig kokt.

Kok først en prøvekake i fettet, for å se om det er passe varmt. Fettet er passe varmt hvis kaken først går til bunns, men så straks dukker opp igjen, hever seg og blir brun på undersiden. Snu straks kaken og kok den til den er brun på andre siden. Kakene skal være pent hevet, gulbrune og gjennomkokte. Er fettet for varmt blir kakene brent utenpå og rå inni. Er det for lite varmt, trekker kakene mye fett og blir lite gode. Vi kan ha så mange kaker i fettet som vi klarer å passe, men ikke flere enn at de får plass på overflaten når de flyter opp. Kaker som er kokt i fett er best nykokt. Men de kan holde seg gode en stund i tett boks. Kakene må oppbevares kaldt så de ikke blir harsk.

Husmorskolen ble opprettet etter vedtak i Bergen Bystyre 31. oktober 1913. Et knapt et år senere startet det første elevkullet med 20 unge bergenserinner. Skolen holdt til på Møhlenpris fram til 1977. Du kan lese mer om Husmorskolen i Bergen Byarkivs oppslagsverk oVe.

Kilde: Arkivet etter Husmorskolen BBA-2849