Gå tilbake til:
Du er her:

Arrangementer

Foredraget på tirsdagskvelden 14. april er avlyst

For å forebygge smitte av koronaviruset er foredraget som skulle holdes 14. april avlyst.

Tirsdagskvelder 2020

Programmet for tirsdagskveldene 2020 er klart! Bergen feirer 950 år, og byjubileet er derfor årets overordnete tema – men som før er programmet variert både i tid og tema. Vi starter året med spørsmålet om Bergen kanskje er tusen år og ikke 950. Ellers blir det foredrag om de eldste kildene til byens historie, om KODEs flotte bygg, Hop under okkupasjonen og skarpretterne – blant annet! Vi ønsker gamle og nye besøkende hjertelig velkommen til interessante dykk i byens historie!

TIRSDAGSKVELD PÅ BERGEN BYARKIV

KODEs hus i Bergen sentrum

På vår tirsdagskveld 10. mars kan du høre førstekonservator ved KODE, Trond Indahl, fortelle om KODEs bygninger i Bergen sentrum.

TIRSDAGSKVELD PÅ BERGEN BYARKIV

Dei eldste skriftlege kjeldene til Bergens historie

Tysdag 11. februar vil førstearkivar i Arkivverket, Jo Rune Ugulen Kristiansen fortelje om en del av dei eldste kjeldene til Bergens historie.

TIRSDAGSKVELD PÅ BERGEN BYARKIV

Bergens fødselsdag, gratulerer med de 1000 år!

Vi ønsker velkommen til årets første tirsdagskveld 14. januar! I år er tirsdagskveldene viet Bergens 950-årsjubileum, og i første foredrag går vi derfor 950, eller kanskje 1000 år, tilbake i tid.

TIRSDAGSKVELD PÅ BERGEN BYARKIV

Haukeland sykehus – en bergensk hjørnesten

På årets siste tirsdagskveld 10. desember vil Morten Hammerborg fortelle om Haukeland sykehus’ historie og utvikling.

Arkivdagen 2019

Lørdag 9. november kl. 1200 tyvstarter vi Bergen bys 950-års jubileum med arkivdagen 2019! Det blir foredrag om Bergen i middelalderen med professor i rettshistorie Jørn Øyrehagen Sunde og historiker og tidligere byråd Anna Elisa Tryti. Vi viser også en filmatisert rekonstruksjon av Bergen på 1300-tallet.

TIRSDAGSKVELD PÅ BERGEN BYARKIV

Motstrøms i hundre år – avisen Dagen jubilerer

På vår tirsdagskveld 8. oktober få vi høre historien om avisen Dagen, fortalt av forfatter og tidligere journalist i NRK og Dagbladet Dag Kullerud.

TIRSDAGSKVELD PÅ BERGEN BYARKIV

Ballettbyen Bergen. 100 år blant trenings- og tåspissko

På høstens første tirsdagskveld får vi høre historien om ballettbyen Bergen de siste hundre år. Foredragsholder er forfatter, skuespiller og teaterinstruktør Annicke Gill Haukås.

TIRSDAGSKVELD PÅ BERGEN BYARKIV

1919 – det eigentlege året for innføringa av allmenn røysterett

På vår siste tirsdagskveld i vår, 4. juni, markerar vi 100 år med røysterett for alle!

TIRSDAGSKVELD PÅ BERGEN BYARKIV

Byvaktmesteren - sjefen over vekterkorpset

På vår tirsdagskveld 7. mai kan du høre historiker Hans Sindre Rein fortelle om byvaktmesterens funksjon.

TIRSDAGSKVELD PÅ BERGEN BYARKIV

Bergens Ligbrændingsforening – en suksesshistorie

På vår tirsdagskveld 9. april får du høre historien om Bergens Ligbrændingsforening - en fortelling om foreningsliv, personlige nettverk og kremasjonskamp i Bergen fra ca. 1890 til 1922.

TIRSDAGSKVELD PÅ BERGEN BYARKIV

Knud Knudsen: Veien, reisen og landskapet

Tirsdag 12. mars ønsker vi velkommen til foredraget «Knud Knudsen: Veien, reisen og landskapet» med kunsthistoriker Torild Gjesvik.

TIRSDAGSKVELD PÅ BERGEN BYARKIV

Byuniversitetet i Bergen – freda og i full vigør

På tirsdagskvelden vår 12. februar vil Åse Tveitnes og Eva Røyrane frå Universitetet si eigedomsavdeling halde føredrag om historie, vern og bruk av landets einaste byuniversitet.

TIRSDAGSKVELD PÅ BERGEN BYARKIV

Samarbeid eller motstand?

Tirsdag 8. januar vil historiker Pål Kristian Heum Økland fortelle om den lokale administrasjonen de første månedene etter 9. april 1940. De valgene Bergens administrasjon sto overfor etter okkupasjonen var ikke enkle. Ønsket om å holde produksjonslivet og arbeidsplassene i gang overskygget det faktum at dette innebar direkte kontakt med tyske myndigheter.