Gå tilbake til:
Du er her:

Arrangementer

Tirsdagskvelder 2017

Trolldom, Zander Kaaes stiftelses historie eller klassebilder? Eller hva med et foredrag om emigrantskipet De Zee Plough og dets dramatiske skjebne for 200 år siden? Programmet for våre tirsdagskvelder i 2017 er klart, og vi kan by på varierte fortellinger fra Bergens historie. Foredragene finner sted på byarkivets lesesal i Kalfarveien 82, kl. 19. Velkommen!

Tirsdagskvelder 2018

Program for tirsdagskveldene i 2018 er klart, og vi ønsker velkommen til nye foredrag på byarkivet. Oljehistorie, Kallemann og Amandus eller strileopprøreren Jochum de Lange? Eller kanskje vil du bli bedre kjent med Bergens Barneasyl eller legevaktens historie? Ta turen til byarkivet for å bli bedre kjent med byens historie! Foredragene finner sted på vår lesesal i 2. etasje i Kalfarveien 82. De starter kl. 19, og varer ca. 45 minutter. Arrangementene er gratis og åpne for alle. Velkommen!

Arkivdagen 2017: ArkiVest 30 år

Lørdag 11. november kl. 12 ønsker Bergen Byarkiv og ArkiVest (tidligere Stiftelsen Lokalhistorisk Arkiv i Bergen) velkommen til Arkivdagen 2017. I år feirer vi at vår samarbeidspartner ArkiVest er 30 år og setter fokus på privatarkiver. ArkiVest er en stiftelse som hjelper bedrifter, organisasjoner og privatpersoner i Bergen med å oppbevare og formidle sine historiske arkiver. Vi byr på foredrag, omvisninger, åpning av jubileumsutstilling - og dessuten kaffe og kake!

TIRSDAGSKVELD PÅ BERGEN BYARKIV

Magiske førestillingar og trolldomsforordninga av 1617

Tirsdag 3. oktober vil vi markere at det i år er 400 år sidan trolldomsforordninga av 1617 "Om Troldfolk oc deres Medvidere", med et foredrag av Jørn Øyrehagen Sunde.

TIRSDAGSKVELD PÅ BERGEN BYARKIV

Kvinnearbeid i jordbruks- og industribygda Arna 1870-1930

På vårens siste tirsdagskveld, 9. mai, vil historiker Ingeborg Fløystad fortelle om kvinnearbeid i Arna på slutten av 1800- og tidlig på 1900-tallet.

TIRSDAGSKVELD PÅ BERGEN BYARKIV

Skoltegrunnsutstikkeren 100 år

Tirsdag 4. april vil historiker Anders Haaland, forfatter av verket «Bergen havn gjennom 900 år», fortelle om Skoltegrunnskaiens historie.

TIRSDAGSKVELD PÅ BERGEN BYARKIV

Smaken av Bergen på 1700-tallet

På vår tirsdagskveld 14. mars vil historiker Ragnhild Hutchison fortelle om noen av de nye smakene som kom til Bergen fra hele verden gjennom 1700-tallet – helt ned på tallerkennivå.

TIRSDAGSKVELD PÅ BERGEN BYARKIV

Foredrag om Zander Kaaes Stiftelse

Tirsdag 14. februar vil historiker Håkon Haugland fra Universitetet i Bergen holde foredrag om Zander Kaaes Stiftelses historie.

TIRSDAGSKVELD PÅ BERGEN BYARKIV

Fattigomsorg og banksystem - donasjonar til trengande i Bergen

På årets første tirsdagskveld 10. januar vil Jørn Øyrehagen Sunde, professor i rettshistorie ved UiB, fortelle om fattigomsorga i Bergen.

Tirsdagskvelder 2016

Vi ønsker nye og tidligere besøkende velkommen til nye tirsdagskvelder på byarkivet! I 2016 kan vi by på et variert og interessant foredragsprogram, med bl.a. skeiv historie, krigshistorie, historien om en opera, om jordmødre, slaver og fattige. Foredragene holdes i byarkivets lokaler i Kalfarveien 82, og starter kl. 19 (dørene åpner 18.45). Foredragene varer ca. 45 minutter.

TIRSDAGSKVELD PÅ BERGEN BYARKIV

Uten håp? Fattige i Bergen på 1830-tallet

Hvem var fattige i Bergen på 1830-tallet og hvor bodde de? På årets siste tirsdagskveld 13. desember blir vi bedre kjent med noen av byens fattige.

Arkivdagen 2016

Lørdag 12. november ønsker Bergen Byarkiv velkommen til Arkivdagen 2016 med temaet "Da klokka klang"! Vi byr på foredrag, omvisninger, hjelp til slektsforskning – og serverer kaffe og skoleboller.

TIRSDAGSKVELD PÅ BERGEN BYARKIV

Arbeidernes jordmødre – Martha Falck og Nikoline Ellertsen

På vår tirsdagskveld 11. oktober får vi fortalt historien om de to engasjerte jordmødrene Martha Falck og Nikoline Ellertsen i Årstad.

TIRSDAGSKVELD PÅ BERGEN BYARKIV

Blant slaver og sjørøvere. En bergensskippers skjebne.

På høstens første tirsdagsforedrag, 6. september, vil tidligere direktør ved Bergens Sjøfartsmuseum, Tore L. Nilsen, ta oss med helt til Karibia.

TIRSDAGSKVELD PÅ BERGEN BYARKIV

"Når kamelen spaserer i ørkenens sand…" Geirr Tveitt og operaen Jeppe

Mai er Festspill-tid, og da er det naturlig at vår tirsdagskveld 10. mai tar utgangspunkt i materiale fra Festspillenes eget arkiv.