Gå tilbake til:
Du er her:

Arkivdagen 2016

Lørdag 12. november ønsker Bergen Byarkiv velkommen til Arkivdagen 2016 med temaet "Da klokka klang"! Vi byr på foredrag, omvisninger, hjelp til slektsforskning – og serverer kaffe og skoleboller.

Lørdag 12. november klokken 12.00 ønsker Bergen Byarkiv velkommen til åpen dag i Kalfarveien 82.

Foredrag:

Ine Merete Baadsvik
Da skolen gikk på omgang

I første halvdel av 1700-tallet fikk byene fikk sine første faste skoler, allmueskolene. På landsbygden bodde folk for spredt til faste skoler. Løsningen var omgangsskolen, der skoleholderen reiste rundt i et distrikt og holdt undervisning på gårdene. Rådgiver Ine Merete Baadsvik fra Bergen Byarkiv forteller om omgangsskolen i Bergen, med Årstad som eksempel.

Baard Olav Skogrand
Leseboken - nasjonal dannelse mellom to permer

På slutten av 1800-tallet tok vårt moderne skolesystem form. Skolen skulle være et felles fundament som skulle binde oss sammen i våre moderne liv. Sentralt i dette sto leseboken. Baard Olav Skogrand fra Bymuseet i Bergen for teller om bergenserne og lesebokforfatterne P. A. Jensen og Nordahl Rolfsen og deres bidrag til norsk nasjonal dannelse.

Omvisning:
Skolen i arkivene

Få hjelp til slektsforskning
Er du interessert i slektsforskning, og lurer på hvordan du skal gå frem? Kanskje du har begynt men trenger noen tips for å komme videre? På arkivdagen stiller Foreningen Slekt og Data Hordaland (DIS-Hordaland) med egen stand på byarkivet og hjelper deg i gang!

Arrangementet varer fra 12.00 til ca. 14.30, og finner sted på byarkivets lesesal i Kalfarveien 82.

Velkommen!