Gå tilbake til:
Du er her:

Kei og Balder vil satse på musikk

Vi møtte elevene Kei Solvang og Balder Hella Mikkelsen på en konsert for fordypningselever i klassisk musikk i Bergen kulturskole. Her er hva de fortalte oss.

Kei Solvang, 15 år:

Hvilket instrument spiller du?
Piano og fiolin.

Hva gjorde at du valgte akkurat det instrumentet?
«Jeg startet med piano da jeg var 3 år. Det var foreldrene mine som oppfordret meg til å begynne med det. Jeg hadde ikke greid å komme så langt uten dem. Da jeg var ca. 8 år gammel tok jeg opp fiolin. Når det kommer til fiolin så syntes jeg det var et interessant instrument og dermed prøvde jeg meg på det. Nå er fiolin et bi-instrument, men jeg holder på med det ennå».

Hva er grunnen til at du går på kulturskolen?
«Jeg har alltid likt å spille instrumenter og satser å forbedre meg hver gang. Å gå på kulturskolen motiverer meg til det. Et spesifikt mål har jeg ikke for øyeblikket men jeg vet at jeg vil satse på musikk. Når det kommer til mål jeg vil oppnå underveis, så må en av tingene være å bli bedre på det jeg allerede spiller.»

Hvor lenge har du gått på kulturskolen?
«Jeg har gått her i 3 år. Jeg har bodd i både Japan og Oslo, før jeg flyttet til Bergen. Første året i Bergen hadde jeg privattimer, deretter søkte jeg på fordypingsprogrammet på kulturskolen, som var grunn til at jeg begynte der. En fordel med fordypningsprogrammet er at det følger med 45 minutters undervisning på selve skolen».

Hva var det mest verdifulle øyeblikket ditt i sammenheng med kulturskolen?
 «Jeg har ikke bare ett spesielt øyeblikk, men heller flere. Et av dem er når man øver konstant før en prøvespilling, og det ender opp med å gå veldig bra. Man får motivasjon til å fortsette å overgå seg selv. Samme gjelder når ting ikke går så veldig bra, man blir motivert til å gjøre det bedre neste gang. Når det kommer til konserter, så har alle vært verdifulle for meg. «De unges festspill» forestilling i Peer Gynt-salen blant annet. Jeg har også opptrådt på et sykehjem flere ganger og selv om vi fikk betalt for det så var det ikke pengene som var i fokus for meg. Jeg likte mer den følelsen å spille for andre».

Hva har du tenkt deg videre?
«Jeg har veldig lyst å søke meg inn på musikklinjen på Langhaugen videregående skole, så får jeg se hva som skjer etter det. Er for øyeblikket litt usikker på planene etter videregående, men det ultimate målet er som nevnt tidligere å jobbe med musikk på et profesjonelt nivå».

Til slutt, er det noe du vil gjerne dele med oss?
«Det er veldig bra å ha noe man er glad i holde på med, noe som man kan gjøre nytte av og fortsette kanskje fortsette med utover hobbynivå».


Balder Hella Mikkelsen, 15 år:

Hvilket instrument spiller du?
Cello.

Hva gjorde at du valgte akkurat det instrumentet?
«Jeg har en eldre bror som spiller fiolin, som har gått på kulturskolen. Det gjorde at jeg fikk lyst til å spille et instrument selv. Jeg tenkte først på fiolin, men moren min foreslo at jeg heller valgte et eget instrument, og da falt valget på cello. Da kunne jeg og min bror også på sikt ha gleden av å spille sammen. Det tok ikke lang tid før jeg skjønte at cello var det instrumentet som passet best for meg."».

Hva er grunnen til at du går på kulturskolen?
«Grunnen til at jeg begynte var fordi jeg hadde lyst å spille et instrument».

Hvor lenge har du gått på kulturskolen?
«Snart 10 år. Og de siste årene har jeg gått på fordypningsprogrammet i klassisk musikk».

Hva var det mest verdifulle øyeblikket ditt i sammenheng med kulturskolen?
«Det har vært flere øyeblikk som jeg vil huske resten av livet, for eksempel i 2010 ble jeg spurt om å spille i et kammerorkester på Nobels fredspris konsert. Jeg har også vært solist med Bergen Filharmoniske Orkester i Grieghallen. Dette var opplevelser som har motivert meg videre».

Hva har du tenkt deg videre?
«Mitt største ønske videre er å drive med musikk. Det hadde vært veldig givende for meg å bli cellist. Jeg er enda ikke helt sikker på hva som skjer fremover, men det er mulig at jeg flytter til Oslo til høsten for å begynne på Edvard Munch videregående skole. Dette er et veldig godt tilbud for spesielt musikk interesserte».

Til slutt, er det noe du vil gjerne dele med oss?
 «Jeg synes det å spille cello er helt fantastisk. Instrumentet har dybde og varme og jeg har et helt spesielt forhold til celloen min. Jeg har vært så heldig å få låne et instrument fra Dextra Musica sin instrumentsamling. Det er gleden med å spille som driver meg videre og gjør at jeg også vil fortsette. Det hele begynte som en hobby, men har utviklet til å bli noe jeg også ønsker å leve av».

 

Intervju og foto: Anja Pavlic-Piljic