Gå tilbake til:
Du er her:

Unikt kunstprosjekt på Haukeland universitetssjukehus

Ungdommer fra Billedkunst fordypning ved Bergen kulturskole har utsmykkingsprosjekt på Ungdomspsykiatrisk avdeling på Haukeland sykehus.

Prosjektet for- og samarbeidet med Ungdomspsykiatrisk avdeling på Haukeland sykehus kom til etter en henvendelse fra sykehuset til Visuelle kunstfag ved Bergen kulturskole. De lurte på om noen hos oss kunne tenke seg å være behjelpelig med å friske opp avdelingen deres.
Billedkunst fordypning tok på seg oppgaven.

Befaring

I desember drog vi på befaring på det nye Barne- og ungdomssykehuset. Vi fikk en grundig omvisning i bygget, vi så på det som var gjort av profesjonell utsmykking, vi fikk se svømmeanlegg og treningsrom og vi fikk se avdelingen hvor vårt bidrag var ønsket. Avdelingens psykiatriske sykepleier, Margareth, gav oss en innføring i det psykiske helsearbeidet som foregår på avdelingen. Vi fikk et innblikk i livet på avdelingen og de unge brukernes utfordringer. På denne avdelingen bor ungdommene, som er i samme alder som ungdommene på Billedkunst fordypning, i 4 uker om gangen. I helgene er de hjemme. Av personvernhensyn fikk vi ikke møte brukerne direkte, men gjennom Margareth har ønsker og tilbakemeldinger blitt formidlet.

Omgivelsene på Ung. psykiatrisk avd. stod på et vis i kontrast til fellesarealene på sykehuset. Oppholdsrommene var nye og fine, men uten kunst. I sentrum av avdelingen var en lang, hvit korridor uten noe på veggene. «Omgivelsene, slik de er nå, jobber delvis mot oss», uttrykte sykepleieren. Brukerne ønsket seg farger og noe som kjentes godt å se på.

Fokus på dyr, landskap og drømmer

Etter befaringen startet arbeidet. 4 helger i perioden desember til mars er blitt brukt på dette prosjektet som har kjentes veldig meningsfylt for oss. Ungdommene gikk til oppgaven med stort alvor: Hva kunne vi og hva kunne vi ikke gjøre? De kjente på ansvaret overfor brukernes sårbare situasjon. De valgte å unnlate å fremstille menneskekroppen (Hvilket er hovedmotivet for mange av dem til vanlig). Fokuset ble på dyr, landskap og drømmer om å dra av sted; med tog gjennom et steppelandskap eller med luftballong til månen.

Knallfornøyd

Siste del av arbeidet var monteringen. Gjestelærer i prosjektet, Lisbeth Sjøvoll Johansen og 6 elever drog igjen til sykehuset for å gjøre denne jobben. Hovedfokuset var på den lange gangen. Målet med monteringen var å få til en god visuell bevegelse og samspill mellom arbeidene i gangarealet. I tillegg var det arbeider nok til å gi et løft både til fellesrommene og til en del av enkeltrommene. Montørene kom stolte tilbake til skolen dagen etter. De kjente at vi hadde lyktes. De visste at vi hadde gjort en forskjell.

Tilbakemeldingen fra ansatte og brukere, som kom på mandagen, bekreftet dette:
"Tilbakemelding fra personale og ungdommer er bejublende for all kunsten vi har fått på plass. Psykologen vår går gjennom korridoren med et stort glis om munnen, og er knallfornøyd."

Skrevet av Linda Øgaard, hovedlærer,

Billedkunst fordypning, Bergen kulturskole