Gå tilbake til:
Du er her:

Slik unngår du at hjorten spiser opp hagen din

På senvinteren er hager meget fristende for sultne hjorter som søker mat av høy kvalitet.

  • Bruke planter hjorten ikke liker
  • Luktstoff
  • Tildekking av planter
  • Skremsel
  • Inngjerding/høye gjerder

Det finnes tiltak som virker!

Lukt og smak har mye å si for hjortens matvalg, og sterkt luktende krydderplanter og planter fra løkfamilien vil hjorten ofte holde seg unna.

Generelt kan en også si at busker er tryggere å velge enn trær, fordi hjorten ikke så lett klarer å gnage på stammen og skadene begrenses. Av eviggrønne busker er buksbom en sikker "vinner", og Clematis er eksempel på en vakker og relativt sikker klatreplante.

Plages du mye med hjort i hagen, bør trær nesten alltid vernes, spesielt trær i ung alder. Dette kan for eksempel gjøres ved å beskytte stammen med netting eller gjerde.

Å gjerde inn hagen er det største tiltaket du setter i verk, men er det mest effektive dersom du gjør det riktig. Om du synes høye gjerder er skjemmede kan en løsning være å skjule mye av gjerdet med vegetasjon.

Flere råd og tips

Hjortesenteret sine nettsider kan du se hvilke ulike hageplanter hjorten ikke vil spise, samt få andre tips.

UiO: Naturhistorisk museum har utarbeidet et liste over planter rådyr i stor grad lar være i fred, men som også kan gjelde for hjort.

På nettsiden til Hjortevilt kan du finne tips til luktstoffer rådyr/hjort ikke liker, med oppskrift på en luktblanding av chili og hvitløk!