Gå tilbake til:
Du er her:

Bygger ny plass for ungdom på Danmarksplass

Knappe hundre meter fra trafikkrysset og bybanestoppet på Danmarksplass er Bymiljøetaten i ferd med å bygge en ny plass der ungdom kan møtes til ulike uorganiserte aktiviteter.

Rett over veien for plassen finner vi Krohnsminde idrettsanlegg og Årstad videregående skole.Lekeplassen på den nedlagte barneparken i Ibsens gate har stått tom i mange år. I dag består plassen kun av et tomt parkhus og en øde flate med gress og grus.

Flerbruksbane og dansegulv

Det finnes generelt få uteområder i Bergen som er tilrettelagt for egenorganiserte aktiviteter.På ungdomsplassen i Ibsens gate blir det nå bygget en flerbruksbane med basketballkurver og sitteamfi. Asfaltflaten skal bli malt i et spennende mønster. Ved flerbruksflaten blir det et utendørs dansegulv og en wi-fi-benk med mulighet til å lade telefonen og koble til strøm.

Trampoline og grafittivegg

Det blir benker med parasoll til tak, hengekøyer og trampoliner. Det monteres også et parkourstativ i metall. Parkhuset som fortsatt står igjen etter barneparken skal brukes som lovlig grafittivegg. I tillegg blir det gressplen og nye trær for å skape en hyggelig atmosfære.

Av ungdom - for ungdom

Bymiljøetaten har utviklet prosjektet, som skal stå ferdig innen sommeren 2018. Områdesatsningen har finansiert deler av tiltaket. I tillegg har prosjektet blitt utviklet sammen med Kulturkontoret og ungdom som bor i området. Gjennom en workshop har blant annet 9. trinn (2016-2017) på Ny-Krohnborg skole bidratt med mange gode innspill som har blitt tatt med videre inn i prosjekteringen og formet innholdet på plassen.

Designkonkurranse

I tillegg til workshop og samarbeid om aktivitetene på plassen, har det vært en design konkurranse på mønsteret som skal males på flerbruksbanen. Både Årstad vgs., Ny-Krohnborg og Tegneloftet har deltatt og vi fikk inn til sammen 59 forslag!

Det var veldig mange gode forslag. Alle har jobbet godt med design som inviterer til bevegelse og aktivitet, har integrert flerbruksbanen i plassen på nye måter, jobbet kreativt med identitetsskapende design og tenkt på gjennomførbarhet. Det var ti forslag som utmerket seg ved at de hadde inkludert alt dette i ett design. Disse forslagene ble tatt videre i en ny vurdering i finalen.

Ett design utmerket seg spesielt

Av finalistene var det ett design som utmerket seg spesielt. Vinneren Viktoria Nupen, Interiør/utstillingsdesign fra Årstad videregående skole, har vist en forståelse av rom, ikke kun som flater på et papir, men som fysiske rom som mennesker beveger seg gjennom og oppholder seg i. Designet er et heldekkende gulv, en flate som er oppdelt i flere områder med ulike enkle mønstre og få farger. Dette gir stor grad av gjennomførbarhet og behagelige rom å oppholde seg i.

Formene som er valgt inviterer til nye og kreative måter å bevege seg på. Oppmerkingen til basketball er tydelig og samtidig en del av resten av designet på en enkel og spennende måte.

Gjennom bruk av enkle former har vinneren klart å skape en god plass med et helt eget uttrykk og en egen identitet.

Hederlig omtale til finalistene:

  • Hanne Valsø, 1KDA, Årstad vgs.
  • Veronika Halland, 1KDA, Årstad vgs.
  • Joakim Rostrup, 2KDA, Årstad vgs.
  • Kirell, 2KDA, Årstad vgs.
  • Stine Marie S. Midtun, 2KDA, Årstad vgs.
  • Viktoria Nupen, Interiør/utstillingsdesign, Årstad vgs.
  • Marianne Frønningen 2KDA, Årstad vgs.
  • Viktoria Bruun, 1KDA, Årstad vgs.
  • Sara Helming, Interiør/utstillingsdesign, Årstad vgs.
  • Thea O. Steinbråten, 2KDA, Årstad vgs.