Gå tilbake til:
Du er her:

Bysyklene har fått piggdekk

Bergenserne har syklet nesten 100.000 turer med bysyklene så langt i år. Nå har syklene gått over til vinterdrift, og samtlige sykler har fått piggdekk.

  • Helårsordningen med bysykler i Bergen sentrum ble innført sommeren 2018.
  • Stasjonene er åpne klokken 6.00–24.00 hele året.
  • Tilbudet finansieres med bidrag fra Bergen kommune, Miljøløftet, sponsorat og brukerbetaling.
  • Urban Infrastructure Partner AS (UIP) er leverandør, og har ansvar for den daglige driften av bysykkeltjenesten i Bergen.
  • Bysyklene har i desember 2018 33 stasjoner. Videre utbygging fortsetter til våren. Foreløpig har Bergen sentrum 400 sykler utplasserte i bykjernen (200 på vintertid), mens det til våren vil være 800 tilgjengelige sykler.

På grunn av det vekslende vinterværet som vanligvis preger Bergen, er det foreløpig bare forhjulene som har fått piggdekk. Sykkelsjef i Bergen kommune, Einar Grieg, ønsker tilbakemelding fra bergenserne på hvordan dette fungerer.

– Det er første gang vi har drift av bysyklene på vinteren, så vi er avhengig av å få høre om erfaringene bysyklistene gjør seg for å gjøre tilbudet best mulig, sier Grieg.

Tre nye sykkelstativer

Så langt i vinter har det vært cirka 300 turer med bysyklene om dagen. Samme dag som syklene fikk piggdekk ble det også åpnet tre nye sykkelstativer i Bergen sentrum – ved Grieghallen, i Østre Murallmenning og i Lars Hilles gate utenfor Scandic Ørnen.

Råd for vintersykling

Selv om bysyklene har fått piggdekk, understreker Grieg at man likevel alltid må sykle forsiktig på glatt underlag. Sykkelsjefen oppfordrer til å ta følgende forhåndsregler ved sykling på vinteren:

  • På glatte veier vil bremselengden øke, selv med piggdekk. Det oppfordres til å sykle forsiktig og holde god avstand om du er i fart. Man kan også justere setet noe lavere enn normalt, slik at det blir enklere å tråkke i bakken om nødvendig.
  • For god synlighet er det viktig å sjekke at både for- og baklyset fungerer når du låser ut sykkelen. Refleks er også hjelpsomt, på sykkel kan det være smart å sette den på beinet, slik at billyktene treffer den.

Se flere gode råd fra sykkelsjefen i egen artikkel om vintersykling.