Gå tilbake til:
Du er her:

Vil du teste en el-lastesykkel?

Mandag 20. januar åpner bestillingssystemet for gratis utlån av el-lastesykler.

I september 2019 lanserte Bergen kommune gratis utlån av el-lastesykler til innbyggere over 18 år. Du kan prøve en sykkel til for eksempel å sykle til jobb, levere og hente i barnehage, skole eller fritidsaktiviteter, handleturer eller utflukter.

– Flere og flere bergensere har fått øynene opp for at elsykler i mange tilfeller kan erstatte behovet for å bruke bil. El-lastesykler er en dyr investering, så for mange er det fint å få teste ut en slik sykkel før man eventuelt kjøper sin egen, forteller Ingvild Clementsen Kayser, mobilitetsrådgiver i Bymiljøetaten.

Flere hentesteder

Høsten 2019 foregikk henting og levering av syklene på dagtid hos Bymiljøetaten i Johannes Bruns gate 12. Våren 2020 samarbeider Bymiljøetaten og Etat for idrett for at flere innbyggere skal kunne benytte seg av ordningen, og det blir da flere hente- og leveringssteder. Gjennom utstyrsbibliotekene «BUA» tilbyr Etat for idrett gratis utlån av en rekke sports- og fritidsutstyr til privatpersoner, og noen av el-lastesyklene vil kunne hentes her. BUA finner du på Melkeplassen og på Åstveit. Sistnevnte åpner 23. Januar 2020.

Alle privatpersoner over 18 år kan låne sykkel, uavhengig av hvor i kommunen man bor. Informasjon om hvor de ulike syklene skal hentes og leveres står oppgitt på nettsiden for utlån av el-lastesykler.

– Vi ønsker å gjøre ordningen tilgjengelig for flere, og med BUA på laget får vi mer varierte åpningstider og hentesteder. To av syklene administreres gjennom henholdsvis BUA Melkeplassen og BUA Åstveit, mens tre av syklene administreres av Bymiljøetaten i Autogården, opplyser Kayser.

Slik søker du om å låne el-lastesykkel

Informasjon om de ulike lastesyklene til utlån og link til bestillingsskjema finner du på nettsiden Utlån av el-lastesykler. Syklene er låst til de ulike lokasjonene, du må altså hente og levere sykkelen på samme sted.

Bestillingsskjemaet for syklene som administreres av Bymiljøetaten åpner mandag 20. januar klokken 9. Det er «førstemann til mølla»-prinsippet som gjelder, så man bør være tidlig ute for å få mulighet til å få låne sykkel. Er alle syklene utlånt kan du sette deg på venteliste ved å sende en e-post til lastesykkel@bergen.kommune.no. Dette gjelder kun de tre syklene som administreres av Bymiljøetaten.

Veien videre

Bymiljøetaten og Etat for idrett vil evaluere ordningen etter noen måneder med utlån. Bymiljøetaten ønsker at syklene skal være tilgjengelig i flere bydeler på sikt, og vi vil se på ulike muligheter for å få dette til.