Gå tilbake til:
Du er her:

Sykkelfeber i skoler og barnehager

Over 1000 elever skal delta i sykkeltog under VM. På skoler og barnehager i hele Bergen er det nå sykkelfeber med en rekke ulike aktiviteter.

Tirsdag var store deler av kommunens 160 sykkelambassadører sammen på temasamling i ADO arena. Her fikk de siste nytt om mesterskapet som nærmer seg med stormskritt, og delte med hverandre de ulike sykkelpåfunnene som er i gang i hele Bergen.

- Barn og ungdom har aldri vært en så stor del av et sykkel-VM som her, mye takket være dere. Det skal dere være stolte over, sa Eli Orre, direktør i Bergen 2017, til forsamlingen.

Inspirasjon fra andre

Sykkelambassadørene har siden februar jobbet med ulike sykkelativiteter. Alle har fått tildelt et fadderland fra de deltagende nasjonene. Løvås skole har planene klare, blant annet skal de ha sykkeldag for hele skolen. De ønsker også å markere seg og vise sin støtte til fadderlandet Slovakia.

- Vi er litt lei oss for at løypen ikke går forbi skolen vår, så vi ønsker at elevene skal lage et kjempestort slovakisk flagg som vi kan ha på Løvstakken. Det skal være synlig både fra Ulriken og byen, smiler sykkelambassadør Jan Magne Solvang.

Sammen med kollega Torbjørn Aksnes er han på samling for å få inspirasjon fra andre skoler og barnehager.

- Vi får mange gode ideer og blir litt oppildet. Noen er lokomotiver og andre følger etter. Til sammen blir det veldig bra, sier de.

Øver til norsk muntlig med kommentatorkonkurranse

Rothaugen skole fortalte om planer før, under og etter VM. Elevene har allerede laget reklamevideoer for Bergen. Skolen skal ha en stor aktivitetsdag med temporitt, "Rotterace", fra Skansen brannstasjon til Skansen idrettsplass fredag 15. september. Hele skolen, fordelt på to dager, vil være til stede for å heie frem juniorene under rittene mandag og tirsdag. Skolen har også utviklet et unikt samarbeid med sitt fadderland Colombia, der de blant annet utveksler videoer. Under en helt spesiell sportskommentatorkonkurranse ondag 20. september skal elevene kommentere når en colombiansk rytter går i mål.

- På den måten får vi flettet inn øvelser i norsk muntlig, forteller sykkelambassadørene ved Rothaugen skole, Marius Ødegård og Frode Dingen.

Over 1000 barn i sykkeltog

Over 4000 barn har deltatt i opplæringsprogrammet "Alle barn sykler". Mange skoler har også benyttet det nettbasert undervisningsopplegget sykkeliskolen.no. Det viser hvordan sykling kan brukes i alle fag.

Idrettsdirektør Rune Titlestad er svært glad for at skoler og barnehager er så involvert i VM og understreker at VM er en god anledning til sette fokus på sykling. Et av de store arrangementene for de minste under VM er Barnas sykkeltog, onsdag 20. september klokken 10.00. Alle elever i 4.-10. trinn er invitert til å sykle den siste delen av rundløypen. Barna starter på Bryggen og går i mål på Festplassen. 1060 elever og 30 skoler er påmeldt.

- Særlig gøy at så mange skoler utenfor byen vil delta denne dagen, understreker Titlestad.

SE OGSÅ: Alle barn sykler