Gå tilbake til:
Du er her:

Delte ut priser og stipend til idretten i 2017

Skøyteløperen Håvard Holmefjord Lorentzen med sølvmedalje i sprint-VM, ble kåret til årets idrettsutøver. Mette Hammersland og Jan Reidar Rasmussen fikk årets hederspris da Bergen kommune delte ut årets idrettsstipend og priser.

Under arrangementet onsdag 20. desember 2017 delte Bergen kommune ut 805.000 kroner til idretten, fordelt på 24 stipend og fire priser.

Årets utøver

Prisen Årets utøver går hvert år til en utøver som har representert Bergen og Norge på en ekstraordinær måte og i tillegg har fremstått som et godt forbilde for bergensidretten.
Årets utøver, skøyteløperen Håvard Holmefjord Lorentzen, sikret Norges første medalje på 20 år i et sprint-VM da han tok sølv i Calgary i februar 2017. Prisen er på 50.000 kroner.

- Han har en lang fartstid bak seg i idretten, til tross for sin forholdsvis unge alder. Han beskrives som jordnær, flinkt til å ta seg tid til å hjelpe yngre utøvere, enestående fysisk kapasitet og med en teknikk som er skapt for fart, sa ordfører Marte Mjøs Persen om Håvard Holmefjord Lorentzen under prisutdelingen.

Hedersprisen

Hedersprisen gikk til Jan Reidar Rasmussen og Mette Hammersland fra IL Sandviken. Prisen er på 40.000 kroner.

- Heldigvis har vi hatt både personer, idrettslag og idrettsorganisasjoner som har utøvd vilje og klokskap i mange år for å sikre jenter lik deltakelse i idretten. Dere startet og videreutviklet fotballtilbudet for kvinner i Bergen, Hordaland og i Norge. Uten innsatsen deres hadde det ikke vært like opplagt at fotballtilbudet til jenter ville vært like godt utbredt som det i dag er, sa ordfører Marte Mjøs Persen under utdelingen.

Årets ildsjel

Prisen Årets ildsjel gikk til Dagfinn August Hole fra Bergens Turnforening. Prisen er på 15.000 kroner.

- Kandidaten har gjort et betydelig arbeid med rekruttering og oppfølging av unge utøvere, og har arrangert en rekke nybegynnerkurs, i tillegg til en rekke styreverv med mange og svært varierte oppgaver, sa idrettsbyråd Pål Hafstad Thorsen da han delte ut prisen. Han trakk også frem ildsjelens innsats for bedriftsidretten og 1600 timer med kartarbeid!

Årets idrettslag

Sportsklubben Trane fikk prisen for Årets idrettslag. Prisen er på 30.000 kroner.

Idrettsbyråd Pål Hafstad Thorsen delte ut prisen. I begrunnelsen la han vekt på klubbens engasjement for både nærmiljøet og fysisk aktivitet for barn og ungdom.
Klubben har startet et nytt og unikt pilotprosjekt LIM, med leksehjelp, idrett og matservering fire dager i uken for 5. - 7. trinn ved Slettebakken skole.
- Vennskap og kunnskap deles mellom elevene. Mestring i skolearbeid og idrett styrkes. Mange jenter deltar. Idretten får utnyttet sine anlegg på tidlig ettermiddagstid. Mat og leksearbeid i idrettens lokaler bryter ned eventuelle barrierer flerspråklige har til idretten, sa idrettsbyråden om det nye prosjektet til sporsklubben Trane.

Trenerstipend

Preben Holm Paulsen i Åstveit svømmeklubb mottok trenerstipend i kategorien ung lovende leder/trener under 25 år. Stipendet er på 10.000 kroner. Begrunnelsen for stipendet er blant annet: Han er godt likt av både utøverne, trenere og foreldre, og har en fantastisk evne til å se hele mennesket ikke bare utøveren. Som hovedtrener i klubben har han dessuten det siste året oppnådd svært gode resultater både sportslig og med tanke på å utvikle en god breddekultur i klubben.

Årets stipend i kategorien trener/leder/dommer ble tildelt Morten Saksvik fra Fana Kickboxing Klubb. Det er på 20.000 kroner. Begrunnelsen for stipendet er blant annet: I tillegg til å stå på for utøverne sine syv dager i uken, reiser kandidaten alltid med utøverne på stevner, treningssamlinger og treningsleirer. Kandidaten er kjent for å få frem et godt og inkluderende treningsmiljø, er faglig dyktig og har et klokt "treningsøye" for den enkelte og rom for alle, alle skal føle seg sett og ivaretatt.

Lagstipend

BSI Boblen UV Rugby fikk lagstipendet på 20.000 kroner. Begrunnelsen for prisen til undervannsrugbyklubben er blant annet: Utøverne bruker ikke bare nærmest all sin tid på idrett og trening, men gir også velvillig av seg selv og driver rekruttering og opplæring av nye spillere. Topputøvere i denne idretten må "bære" flere hatter som innebærer ulike organisatoriske verv, og må derfor konsentrere seg om mer enn bare sin egen og lagets prestasjon. Klubben har flere spillere i dag på Norges kvinne og herrelandslag som har vært med å vinne både VM og EM.

Toppidrettsstipend

Ti utøvere mottok hvert sitt toppidrettsstipend på 40.000 kroner. Stipendet tildeles utøvere som presterer på et høyt nasjonalt og internasjonalt nivå innen sin idrett.

 • Nils Jakob S. Hoff - roing - Fana Roklubb
 • Kristoffer Brun - roing - Bergens Roklub
 • Sverre Lunde Pedersen – skøyter - Fana IL skøyter
 • Sindre Henriksen - skøyter - Fana IL skøyter
 • Kjerstin Boge Solås – håndball - Tertnes håndball elite
 • Vita Heine - sykkel - Bergen Cykleklubb
 • Isabell Pedersen – friidrett - IL i BUL
 • Daniel Salbu – padling - Fana Kajakklubb
 • Håkon Westergård – orientering - IL Varegg
 • Martin Roe - friidrett - IL Fri

Utviklingsstipend

Elleve utøvere mottok hvert sitt utviklingsstipend på 20.000 kroner. Stipendene tildeles utøvere som alle har vist god utvikling og har fine meritter fra idrettsåret 2017.

 • Sven Marin Skagestad - friidrett - Norna Salhus
 • Marie Magnus - taekwondo - Keam Gang Taekwondo Nesttun
 • Markus Lie - svømming - Bergenssvømmerne
 • Maja Emilie Lund – roing – Bergens Roklub
 • Sara Øvsthus – vektløfting – Bjørgvin Atlet Klub
 • Gustav Iden – triatlon – Åsane CK
 • Markus Barth – badminton – Bergen Badmintonklubb
 • Beatrice N. Llano – friidrett – Laksevåg T&IL
 • Elise Stenevik – fotball - Arna Bjørnar
 • Magnus Ivarsen – padling - Fana Kajakklubb
 • Daniel S. Andersen – aquabike - Hjellestad Jet Ski Klubb