Gå tilbake til:
Du er her:

EHEC-smitte i Bergen

Det er påvist E.coli-smitte i Bergen. Smittekilden er ennå ikke kjent, men smittevernoverlegen utsteder råd for å forebygge smitte fra mat og forurensete omgivelser.

Det er de siste ukene påvist fem bekreftede tilfeller med Enterohemoragiske E.coli (EHEC) i Bergen. De smittede er alle voksne og skal ikke ha vært alvorlig syke. To har vært innlagt på sykehus med blodig diaré.

EHEC er en type E.coli. Infeksjon med EHEC kan gi ulik sykdomsutvikling og alvorlighetsgrad. Symptomer kan variere fra ukomplisert diaré med feber og magesmerter til massiv blodig diaré.

I rundt 10-15 prosent av tilfellene, særlig hos små barn, eldre og personer med svekket immunsystem, kan infeksjonen forårsake hemolytisk uremisk syndrom (HUS), med nyresvikt.

Flere av de syke er sannsynligvis smittet i Norge. Bakteriestammene er sendt til Folkehelseinstituttet for nærmere genetisk klassifisering, men det er ennå ikke fastslått om tilfellene har felles smittekilde og om dette er et utbrudd.

Det kommunale smittevernet har iverksatt en del smitteverntiltak for å hindre smitte fra menneske til menneske, og samarbeider med Folkehelseinstituttet og Mattilsynet for å finne smittekilden.

Råd til befolkningen:

  • All farsemat (herunder kjøttdeig, hamburgere, kjøttkaker o. l.) bør være godt gjennomstekt eller gjennomkokt.
  • Andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten.
  • Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk.
  • Grønnsaker som skal spises rå bør skylles godt.
  • Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4°C) – husk kjøleboks i sommervarmen.
  • Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider.
  • Vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer, før utstyret brukes til annen mat. Ha separate skjærefjøler for kjøtt.