Gå tilbake til:
Du er her:

Endre (21) skiftet fremtidsplaner etter sommerjobb

Som 17-åring fikk Endre Lem sommerjobb på Løvåsen sykehjem. Han likte seg så godt at han dropper ingeniørstudier til fordel for medisin.

Veien inn i helsevesenet begynte da Endre var på jakt etter sommerjobb i 2013.

– Jeg lette etter en hvilken som helst sommerjobb, som er vanskelig å få når man er under 18. Da kom jeg over en annonse i Bergens Tidende. Bergen kommune søkte sommervikarer til sykehjem. Jeg sendte søknad, kom på intervju, og fikk jobb, sier 21-åringen.

Ble godt kjent

Som en del av kommunens "Sommerjobb 16-18 år"-prosjekt, begynte han å jobbe på Løvåsen sykehjem i Fyllingsdalen.

– Alt var veldig nytt for meg, og litt skummelt i begynnelsen å komme så tett innpå mennesker som kanskje var i en vanskelig situasjon. Men jeg ble godt kjent med beboerne. Det var en fin sommer det året, og vi gikk mye tur, spilte musikk og snakket om gamle dager, sier Endre.

– De fleste som bor her er glad i å snakke om familien sin, og hva de drev med da de var yngre. Jeg liker å høre på når de forteller om gamle dager, sier han.

Helgejobb

Etter at han hadde prøvd seg i yrket for tre år siden, kom han tilbake året etter. Da hadde han fylt 18, og fikk mer ansvar.

– Da fikk jeg flere oppgaver og fikk blant annet bidra med stell av de eldre, sier Endre.

Siden gikk det slag i slag med helge- og sommerjobb, og endring av fremtidsplanene.

– Jeg hadde tenkt å bli ingeniør, men nå skal jeg begynne på medisin i stedet. Det er kjekt å jobbe med mennesker, sier 21-åringen, som ikke fremmed for å jobbe som lege på et sykehjem.

400 ungdommer siden 2010

Helse- og omsorgsbyråd Vigdis Anita Gåskjenn liker at sommerjobbprosjektet vekker interesse for yrket.

– Vi vil trenge stadig flere hender i eldreomsorgen fremover, og historien her viser at vi ved å tilby sommerjobb nettopp motiverer unge til å satse på en karriere innen helse og omsorg, sier helsebyråden.

Mer enn 400 ungdommer har siden oppstarten i 2010 vært innom "Sommerjobb 16-18 år". Det er et rekrutteringstiltak, der målet er å gi ungdommer innsikt i hvordan det er å jobbe i helsesektoren.

– Kanskje noen vil fortsette, om ikke annet, for å ha en sommerjobb eller helgejobb. Andre vil oppdage at denne typen jobb ikke er noe for dem, hvilket i seg selv også er en læring, sier fungerende leder for Løvåsen, Lisbeth Sylta.

Økt interesse

En undersøkelse fra 2013 viser gode holdepunkter for at tiltaket har økt interessen for helse- og omsorgsfaget. 41 prosent av de som svarte var fortsatt ansatt i Bergen kommune, og 26 prosent som var ferdige med videregående, var i gang med studier innen helsefaget.

I 2013 sa åtte av ti ungdommer at de anbefalte venner å søke Sommerjobb 16-18 år, mens 74 prosent sa at de trivdes i jobben.