Gå tilbake til:
Du er her:

Sykkelfeber på sykehjemmet

Ved Fantoft omsorgssenter har konkurranseinstinktet slått ut i full blomst. Nå kniver beboerne om å vinne sykkel-VM for eldre.

Fredag 29. september markeres årets eldredag med et stort arrangement i Fana kulturhus fra klokken 12 til 14.

I forbindelse med at Bergen kommune har ansatt frivillighetskoordinator for sykehjemmene og arbeidet med å få frivilligheten inn i sykehjemmene er i full gang, er også arrangementet i sin helhet gjort på dugnad. Både Fana kulturhus, artistene Ove Thue, Fredrik Elholm, Veslemøy Fluge og Ramonas solklang, lydteknikere og hjelpere har stilt seg til disposisjon gratis, og CC Rieber fondene har sponset med drikke.

Komiteen bak arrangementet har bestått av Oddbjørg Addington fra Skjoldtunet, Thanarak Jaengbamrung fra Kolstihagen og Gerd Daae og Monica Grøttebø Knapstad fra Fantoft Omsorgssenter.

Verdensdagen for eldre er 1. oktober. I år er dette en søndag, derfor legges feiringen til fredag 29. september.

- Interessen for å sykle har virkelig tatt av. En av beboerne våre er så ivrig at vi nesten må tvinge ham av sykkelen, smiler vernepleier Monica Grøttebø Knapstad, kultur- og frivillighetskoordinator ved Fantoft omsorgssenter.

Imponerende langtur

Den spreke beboeren hun sikter til er 90 år gamle Rolf Grimeland. Med blikket fast rettet mot gatene på den store TV-skjermen foran seg, sender han pedalene rundt med en intensitet og seighet selv en ung proffsyklist kan misunne ham. De fleste dagene har Rolf syklet 40 kilometer.

- Jeg er sterk i beina, selv om jeg brakk dem da jeg var 13, kommenterer han og smiler lurt under capsen. Ved siden av ham tråkker Mary Thorsteinsson (95), nesten like ivrig. Hun liker å sykle fra gammelt av, og kan fortelle om en imponerende langtur.

- Under krigen skulle mannen min og jeg i et bryllup, men vi fikk ikke tillatelse til å reise med toget. Heldigvis visste mannen min råd – vi sykler! Og slik ble det. Turen fra Fredrikstad til Værdal tok omtrent en uke, minnes Mary.

Satser på sykkel

Sykling på sykehjem er ikke noe nytt. I 2012 var Bergen første kommune ut med å satse på treningssykler for eldre. Syklene har en lett motor, slik at også de som ikke lenger klarer å sykle kan benytte dem. Etter et kort pilotprosjekt ved sykehjemmene Kolstihagen, Slettemarken, Midtbygda, Engen og Løvåsen ble ordningen utvidet til alle byens sykehjem. Etter dette har en rekke andre norske kommuner også innført satsing på sykkel og film på sykehjem, og også internasjonalt har flere sykehjem latt seg inspirere av bergensmodellen.

Sykkel + sang = glede

I tillegg til syklene har også 12 sykehjem i Bergen kjøpt lisenser fra firmaet Motitech. Dette har åpnet for en helt annen bruk av syklene, forteller Knapstad.
- Denne lisensen gir oss tilgang til gatebilder fra mange steder, både i Norge og andre deler av verden. Det å kunne sykle på gamle trakter er utrolig verdifullt for beboerne, spesielt siden mange har demens. Vi har hatt beboere fra andre land, som kan sykle i hjemlandet sitt. I tillegg kan vi velge ulike sanger, og de synger og traller med mens de sykler. Sangene vekker minner, og får i gang praten. Og været er alltid bra. Når det pøser ned ute, kan vi ta oss en sykkeltur i strålende vær, forteller Knapstad.

Sykkel-VM for sykehjemsbeboere

Bakgrunnen for sykkelfeberen på Fantoft omsorgssenter er sykkel-VM for eldre. Motitech har tatt initiativ til konkurransen, som begynte 21. august og avsluttes 30. september.
- Det er over 1085 påmeldte fra 60 institusjoner over hele verden, blant annet Danmark, Sverige og Canada, forteller Knapstad. Konkurransen foregår ved at innsatsen til beboerne registreres etter hver økt. Her gjelder det rett og slett å sykle flest mulig kilometer.

Kårer vinneren på eldredagen

Hvem som vinner sykkel-VM for eldre i Bergen annonseres fredag 29. september. Da arrangeres den internasjonale eldredagen for beboere ved sykehjemmene i Bergen (se faktaboks).
- Dette blir en skikkelig festdag for de eldre. I tillegg til VM-kåringen blir det kulturinnslag med ulike artister, champagne og god stemning. Det er første gang vi markerer eldredagen på denne måten. Vi kom på ideen på et aktivitetsmøte for sykehjemmene i team sør, forteller Knapstad. Alle sykehjemmene i team sør og de som deltar på sykkel-VM for eldre er invitert. I tillegg åpnes det opp for at andre kan være med.

- Vi har 350 plasser og satser på fullt hus, sier Knapstad. Hun gleder seg over positiviteten rundt det å bidra til arrangementet.
- Alle stiller gratis opp, og sa ja med det samme. Responsen har vært fantastisk. Spesielt synes jeg det er flott gjort av artistene, siden det å spille på slike arrangementer faktisk er det de lever av.

Har egen sykkelvert

Tilbake til Fantoft omsorgssenter. Her har syklingen kommet for å bli – også etter VM. Sykehjemmet har nylig kommet i gang med en ny ordning, med å få på plass sykkelverter.

- Dette er et prosjekt under utvikling. Vi har nå sykkelverter fra både NAV og Introduksjonssenteret til kommunen. Samarbeidet har nettopp utvidet seg, nå har vi også fått med oss besøkstjenesten i Røde Kors Bergen. Min visjon er at alle sykehjemmene i Bergen skal kunne benytte seg av sykkelverter. De eldre får fysisk mosjon og god oppfølging, helsepersonell får en ekstra ressurs med på laget i en travel hverdag, sykkelvertene får en unik praksisplass og etter hvert vil vi knytte opp de frivillige som får samarbeide med sykkelvertene og de eldre. Med andre ord vinn-vinn, for alle parter.

- Jeg har stor tro på dette, her ligger det gode muligheter, avslutter Monica Grøttebø Knapstad, kultur- og frivillighetskoordinator ved Fantoft omsorgssenter.